Prima operaţie de implant auditiv de trunchi cerebral din România, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie”

0
104

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” din Bucureşti a fost efectuată prima operaţie de implant auditiv de trunchi cerebral din România.

„Un copil de patru ani a fost supus unei operaţii efectuate în premieră de medicii din România. Pacientul a primit un implant auditiv de trunchi cerebral care îi va da şansa de a se bucura de sunete. (…) Copilul operat astăzi fusese diagnosticat cu aplazie cohleară bilaterală şi surditate neurosenzorială profundă bilaterală, fără posibilitate de reabilitare a funcţiei auditive prin implant cohlear. După operaţie, pentru pacient urmează perioada de recuperare, cu perspectiva unei vieţi din care sunetele vor face parte”, potrivit unui comunicat al unității medicale, citat de Agerpres.

Implantul auditiv de trunchi cerebral ocoleşte cohleea şi stimulează direct aria auditivă cerebrală.

Operaţia de implant auditiv de trunchi cerebral se efectuează în cazul în care pacientul nu are nerv auditiv sau suferă de aplazie de cohlee, iar implantul cohlear cu inserţia unui electrod în cohlee nu poate fi utilizat. Implantul auditiv de trunchi cerebral stimulează direct aria cerebrală auditivă, transmiţând impulsurile electrice venite din procesorul de sunet.

Operaţia a fost efectuată cu succes de chirurgul ORL pediatric  conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, împreună cu dr. Sorin Târnoveanu, medic neurochirurg pediatric, în cadrul clincii de specialitate a Spitalului „M.S. Curie”.

Potrivit sursei citate, la operaţie a asistat prof. dr. Wolf-Peter Sollmann de la Staedtisches Klinikum Braunschweig GmbH, cel mai important specialist european din acest domeniu al neurochirurgiei.

Prof. dr. Sollmann a efectuat în 1992 primul implant auditiv multicanal de trunchi cerebral din Europa, iar între 1992 şi 2015 a realizat 129 de operaţii de implant auditiv de trunchi cerebral în 30 de centre medicale din Europa şi Asia.

Articolul precedentInfecţiile de origine bacteriană, a doua cauză de deces la nivel mondial, după problemele cardiace, potrivit unui studiu amplu
Articolul următorUMF “Carol Davila“ dezvoltă noi oportunități privind colaborarea internațională în Medicină: Parteneriat cu Universitatea din Palermo