Prima instalatie interactiva dedicata informarii si cunoasterii unei afectiuni, lansata in Luna de Lupta contra Bolii Parkinson

0
27

Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson a lansat „Instalatia din Lalele”, ansamblu senzorial unic in Romania care marcheaza Luna de Lupta impotriva Bolii Parkinson.

„si anul acesta vrem sa introducem catre publicul larg mesajele Parkinson printr-un mod inedit prin crearea unei instalatii unice in Romania am dorit sa transpunem pe intelesul publicului larg simptomele bolii Parkinson. Speram ca prin interactiunea cu instalatia sa crestem empatia publicului pentru bolnavii de Parkinson si sa-i indrumam pe acestia catre medicii care sunt alaturi de noi.”, a explicat Dan Raican, Presedintele Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson.

Fiecare dintre cele sapte lalele care alcatuiesc instalatia prezinta un tremor redat atat fizic, cat si prin intermediul luminii. Atunci cand lalelele sunt atinse, tremurul inceteaza si lalelele emit un mesaj sonor de multumire.

Ad in title

„in momentul in care pui mana pe ea, ea se opreste din tremurat si se aude <<Ai oprit tremorul! Ai ajutat bolnavii de Parkinson!>>. Societatea civila trebuie sa inteleaga sa fie alaturi de bolnavii de Parkinson si sa-i ajute si sa-i sprijine in a se deplasa, a nu cadea si a fi impreuna si a le fi mai usor sa se miste si sa ajunga in siguranta acasa.”, a explicat Dan Raican.

in cadrul conferintei de presa, conf. univ. dr. Diana Loreta Paun, Consilier de Stat in Departamentul de Sanatate Publica din cadrul Administratiei Prezidentiale a subliniat ca pentru o reforma reala a unui sistem este nevoie ca abordarea sa se axeze pe pacient, pe nevoile si asteptarile acestuia pentru a creste accesul la terapie si pentru a asigura calitatea vietii individuale.

„O reforma reala a sistemului trebuie sa porneasca de la pacient, de la nevoile si asteptarile sale in scopul cresterii accesului la terapie si asigurarii calitatii vietii fiecarui pacient in parte. Potrivit Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson, in Romania sunt inregistrati peste 72.000 de pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune, cifra care nu descrie insa situatia reala.”, a indicat conf. univ. dr. Diana Loreta Paun in cadrul evenimentului.

in ceea ce priveste tratamentul pacientilor cu Boala Parkinson, prof univ. dr. Ovidiu Bajenaru, Presedinte de Onoare al Societatii de Neurologie din Romania a explicat ca acesta este complex si adresat simptomelor – nu curativ.

„Atunci cand vorbim despre boala Parkinson trebuie sa fim preocupati nu numai de terapia tulburarilor motorii ci sa fim preocupati de modul de a aborda aceasta boala, de a-i ingriji pe acesti pacienti sub multiple aspecte in asa fel incat ceea ce trebuie sa avem in vedere este in primul rand ameliorarea calitatii vietii acestor pacienti, alaturi evident, de cresterea sperantei de viata. Boala Parkinson este singura boala neurodegenerativa in care un tratament foarte complex pe care il avem astazi – care, oricat de complex este din pacate doar un tratament simptomatic. Totusi, prin ameliorarea acestor simptome si ale consecintelor lor au dus la cresterea semnificativa a sperantei de viata a acestor pacienti. (…) Desi tratamentele au evoluat foarte mult in ultimii ani, in acest moment nu exista terapii pentru oprirea din evolutie a acestei boli, ci doar tratamente care ajuta la redobandirea mobilitatii si a calitatii vietii (…) Acesti oameni nu trebuie tratati de fiecare specialist pentru bucatica lui de boala. Ei (pacientii cu Boala Parkinson, n.r.) trebuie priviti in ansamblu, in integritatea lor”, a precizat specialistul.

„Instalatia din Lalele” a fost realizata la initiativa Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania si are ca scop cresterea notorietatii bolii, a adresabilitatii catre medicul neurolog, dar si inlaturarea stigmatizarii pacientilor.

Articolul precedentUn an de podiatrie in Romania!
Articolul următorSpecialisti: Modificarea Legii 15/2016 va fi un pas inapoi in lupta impotriva fumatului