Podiatria in Romania: de la o ramura medicala necunoscuta, la o necesitate tot mai constientizata

0
266

Pe 17 aprilie 2015 Asociatia de Podiatrie a facut primul pas in peisajul medical romanesc si a adus in atentie un domeniu despre care, pana la momentul respectiv, nu se cunosteau foarte multe lucruri: Podiatria, aria medicala care se ocupa de problemele de sanatate la nivelul picioarelor.

Asociatia de Podiatrie si-a propus inca de la inceput sa implementeze, pas cu pas, in tara noastra aceasta specialitate, in randul asistentilor medicali mai intai, si sa dezvolte apoi meseria de podiatru.

Totul, pentru ca persoanele care se confrunta cu afectiuni la nivelul picioarelor sa poata beneficia de o ingrijire completa, care sa le asigure o calitate a vietii cat mai buna.

Persoanele cu diabet zaharat, sunt foarte expuse la complicatiile ale acestei boli. Riscul de picior diabetic este critic. Acestea sunt printre cele pentru care accesul la o ingrijire specifica, asigurata de un podiatru este determinant.

„Acum un an infiintam Asociatia de Podiatrie alaturi de profesionistii care au inteles necesitatea unui astfel de proiect in Romania. Pasim impreuna cu tot mai multa incredere. A fost un an cu multe activitati, un an de idei puse in practica si de evolutie a unui domeniu nou in tara noastra, podiatria, intr-un context in care constientizarea necesitatii lui a fost si este obiectivul nostru principal. Sprijinul organizatiilor internationale din domeniu si a specialistilor din tari in care podiatria este bine dezvoltata a contat foarte mult, a insemnat un aport de experienta si informatii extrem de necesare pentru demersul nostru. Pentru ca am pasit pe un teritoriu neexplorat, a fost nevoie sa investim timp si multa dedicare in gasirea unor solutii prin care sa pregatim si sa formam viitorii specialisti in podiatrie. Cei care vor contribui la atingerea obiectivului nostru: in Romania, persoanele cu probleme la nivelul picioarelor sa poata beneficia de o ingrijire adecvata.”, a declaratdr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

La scurt timp dupa lansarea Asociatiei de Podiatrie a venit si recunoasterea internationala: presedintele Asociatiei a fost cooptata in Grupul International de Lucru pentru Picior Diabetic din cadrul Federatiei Internationale de Diabet.

Din postura de membru al Grupului International de Lucru pentru Picior Diabetic, dr. Gavan a participat, pe 18 mai 2015, la cel de-al 7-lea Simpozion International pe tema Piciorului Diabetic, in Haga, Olanda. in cadrul evenimentului au fost discutate cele mai importante aspecte referitoare la etapele necesare implementarii programului educational de specializarein ingrijirea piciorului diabetic, pentru asistentii medicali, in vederea extinderii domeniului Podiatriei, pe plan global.

S-a stabilit apoi si organizarea in Romania a primului curs de formatori in domeniul Podiatriei destinat membrilor Asociatiei de Podiatrie, cei care ii vor pregati pe asistentii medicali, axandu-se, in primul rand, pe ingrijirea piciorului diabetic.

11 medici si 8 asistente medicale din Romania au fost instruiti in cadrul Cursului de formatori in Podiatrie care s-a desfasurat in perioada29 august-4 septembrie 2015 si in urma caruia au fost eliberate primele certificate de „formator in domeniul Podiatriei”. Astfel a venit sirecunoasterea „oficiala”: pentru prima data disciplina „Podiatrie” a fost mentionata intr-un document oficial.

„Lucrurile au evoluat asa cum ne-am propus, semn ca suntem pe drumul cel bun in consolidarea Podiatriei in Romania. Am trecut deja la o alta etapa, urmeaza sa pregatim asistentii medicali, cu ajutorul primilor formatori care au obtinut certificarea. Va fi o experienta plina de provocari, dar toate ne vor indrepta spre atingerea obiectivelor noastre. in toamna acestui an, in 2016, organizam deja doua conferinte pentru asistenti medicali pentru introducerea lor in Podiatrie”, a mai declarat dr. Norina Gavan.

intre 22-26 septembrie 2015, Asociatia de Podiatrie a adus Podiatria „fata-n fata” cu asistentii medicali, la cea de-a XIII-a editie a Conferintei Nationale a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania. in cadrul evenimentului, reprezentantiiAsociatiei de Podiatrie au sustinut un workshop – „Punct de vedere al podiatrului in ingrijirea piciorului diabetic”, care a punctat importanta includerii specialistilor in Podiatrie in echipele multidisciplinare de ingrijire a persoanelor cu picior diabetic.

Alaturi de prezenta internationala si implicarea in proiecte de pregatire profesionala, componenta sociala a fost un alt punct important in activitatea Asociatiei de Podiatrie. La jumatatea lunii noiembrie 2015, Asociatia, printr-o echipa formata dintr-un medic specialist si trei asistente medicale, in parteneriat cu Centrul Clinic Judetean de Diabet Cluj-Napoca, a oferit consultatii gratuite persoanelor cu diabet care au beneficiat de evaluari de specialitate pentru picioare.

Recunoasterea internationala a Asociatiei de Podiatrie a fost reconfirmata spre sfarsitul anului trecut, cand in perioada 19-21 noiembrie 2015, presedintele organizatiei a fost invitat sa participe la Conferinta Anuala a Colegiului de Podiatrie, la Harrogate, Marea Britanie, cel mai important eveniment european din sfera Podiatriei. Pe parcursul intalnirii, s-au pus bazele unei colaborari importante, iar Asociatia de Podiatrie a obtinut sustinerea institutiei britanice, in demersurile de dezvoltare a domeniului Podiatriei in Romania.

Anul 2016 a inceput pentru Asociatia de Podiatrie cu o colaborare alaturi de Societatea de Neuropatie Diabetica, pentru primul workshop&hands-on pe tema tratamentului minim invaziv in arteriopatia diabetic, la Suceava, proiect asteptat sa continue si in alte centre de diabet din Romania.

Totodata, s-a anuntat si publicarea in premiera, in toamna anului 2016, a „Manualului si atlasului de Podiatrie”, o lucrare de referinta in sfera podiatriei si un instrument de baza in formarea profesionala in domeniu.

Dezvoltarea cooperarii internationale va continua si anul acesta, cand Asociatia de Podiatrie mai face un pas in consolidarea pozitiei pe plan extern: va deveni membru al Federatiei Internationale a Podiatrilor, alaturandu-se altor 29 de state care fac parte din organizatie.

Cel mai important obiectiv ramane, insa, demararea primului curs de specializare in podiatrie adresat asistentilor medicali, care aduceAsociatia de Podiatrie cu un pas mai aproape de ceea ce si-a propus: crearea meseriei de podiatru in Romania!

Articolul precedentUn an de podiatrie in Romania!
Articolul următorSpecialisti: Modificarea Legii 15/2016 va fi un pas inapoi in lupta impotriva fumatului