Prezența la medicul de familie a crescut cu min. 25-30%, în ultimele 2 zile, în contextul începerii școlilor

0
197

Prezența la cabinetele medicilor de familie a crescut considerabil în ultimele două zile, în contextul începerii școlilor în data de 14 septembrie și în condițiile în care conducerile unităților de învățământ solicită părinților adeverințe medicale, chiar dacă acestea sunt necesare doar în cazul începerii unui ciclu de învățământ.

”În ultimele două zile, prezența la cabinetul medicului de familie a crescut cu minimum 25%-30% în contextul acesta al începerii școlilor. Acolo unde pe lista medicilor de familie sunt numai copii, situația e mult mai gravă. Iar acest lucru în condițiile în care ar trebui să păstrăm distanța și să nu ne aglomerăm la cabinet pentru că suntem în pandemie. Toată perioada asta i-am ținut liniștiți acasă ca să nu exagerăm cu contactul între ei și acum chemăm câte 300 odată? (…) Părinții sunt disperați pentru că li se spune că nu au voie să vină la școală fără adeverință și atunci toți vin disperați să își ia adeverințele. Vin cu copilul care nu are nicio problemă și ne înghesuim ca să facem un control, pentru că nu poți da o adeverință fără să controlezi copilul”, a declarat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, pentru Sănătatea.TV și www.RoHealthReview.ro.

Dr. Sandra Alexiu: În fiecare an întâmpinăm dificultăți la cabinet legat de aceste adeverințe

Dr. Sandra Alexiu a explicat că situația se repetă în fiecare an, chiar dacă există în vigoare o legislație care spune că aceste documente medicale se eliberează pentru fiecare ciclu de învățământ, nu pentru fiecare an școlar.

”Ciclu de învățământ înseamnă când intră la clasa pregătitoare, la gimnaziu, la liceu, la facultate. Nu în fiecare an. Din 2011 e primul ordin, în 2015 a fost întărit și a mai apărut un ordin în august care spune exact același lucru. Ciclul de învățământ nu e anul de învățământ, e o dată la patru ani. (…) Întâmpinăm foarte multe dificultăți la cabinet. În fiecare an. Dacă ar fi numai cei care intră într-un ciclu de învățământ, nu ar fi atât de greu de dus, dar sunt trimiși cu toții de la școală ca să vină cu adeverințe și sunt amenințați că nu sunt primiți în clasă. Deși scrie foarte clar. De nouă ani este acest ordin și este încă în vigoare, dar în continuare școala trimite pentru toate adeverințele posibile. Și asta pentru că miniștri apar și spun că toți trebuie să vină cu adeverințe. Dacă vor să facă școala online și nu vor să intre în clasă părinții trebuie să vină la medicul de familie ca să primească o adeverință că au pe cineva în casă bolnav. Deci eu trebuie să disloc persoana care e bolnavă, ca să își dea acordul ca să îi dau datele, că așa zice legea, și eu să îi dau adeverință și să îi spun că bunica, de exemplu, e bolnavă și copilul trebuie să stea acasă să facă școală online. (…) Când l-am întrebat pe domnul ministru cum o să fac acest lucru eu care am 300 de oameni pe listă, iar alții au și câte 3.500 de copii, a spus să venim sâmbăta și duminica să facem adeverințe. Adică să consultăm copiii, pentru că pe copiii aceștia nu i-a văzut nimeni de câteva luni de zile”, a explicat dr. Alexiu pentru Sănătatea.TV și www.RoHealthReview.ro.

”Nu putem să ne bazăm pe adeverință ca să ne ferim de toate aceste boli”

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov este de părere că adeverințele nu rezolvă problema și nu ne poate feri de boli și că mai important este să îi educăm pe copii cum să se protejeze și să se ferească de îmbolnăvire.

”Din experiența mea, oricât ne-am strădui noi cu comunicarea înainte de fiecare început de școală, când iese ministrul și spune că trebuie, atunci tot eșafodajul nostru logic se prăbușește. Nu are nicio importanță ce spun eu copilului sau mamei, dacă vine și spune că nu îl primește la școală în caz că nu vine cu adeverința. Noi ar trebui să ne educăm copiii să se spele pe mâini, să știe ce înseamnă să poarte corect o mască, ce înseamnă să păstrezi distanța și să îi protejezi pe cei din jur. Oricât ar fi de mici, copiii înțeleg. Depinde cum li se explică. Nu putem să ne bazăm pe adeverință ca să ne ferim de toate aceste boli. Adeverința este doar o hârtie care nu acoperă cu nimic. Gândiți-vă că un copil vine la medic vineri, este sănătos și eu îi dau adeverință. Și până luni face febră, face o erupție. Să zicem că nu e COVID, dar poate să aibă varicelă de exemplu. El este asimptomatic. Erupția apare abia după 2-3 zile. În aceste prime două zile cât este asimptomatic e foarte contagios. Și de aceea și apare câteun focar în grădinițe. Despre asta vorbim. Adeverința nu te ferește de orice”, a atenționat dr. Sandra Alexiu.

Articolul precedentINS:Sporul natural negativ al populaţiei s-a accentuat.Efectele crizei sanitare, vizibile în cazul deceselor
Articolul următorCoronavirus: România a înregistrat alte 1.380 de cazuri noi de persoane infectate, de la ultima raportare