Președintele CNCAV, despre adaptarea vaccinurilor anti-COVID-19 la noile tulpini de coronavirus

0
18

Firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 evaluează deja adaptarea acestora la noile tulpini de coronavirus şi, dacă vom avea o prevalenţă crescută a acestor cazuri, ”este posibil să fie nevoie de o a treia doză cu vaccinul adaptat”, în cazul unor persoane cu risc, a declarat preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, la un post de televiziune, despre imunitatea dobândită după vaccinare şi a afirmat: ”În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”.

În legătură cu eficienţa vaccinurilor împotriva unor noi mutaţii, Gheorghiţă a afirmat că în acest moment companiile evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante.

”Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, infectările cu SARS-CoV-2 după vaccinul anti-COVID se pot produce pentru că serurile nu au o eficacitate de 100%.

”Vorbim de o eficacitate care este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive, care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Articolul precedentCâte persoane au fost vaccinate anti-COVID-19, în ultimele 24 de ore. Datele CNCAV
Articolul următorValeriu Gheorghiță: Cel mai probabil nu va fi nevoie să ne vaccinăm împotriva COVID-19 în fiecare an