Presedintele CNAS: Bugetul anului 2018 prevede o crestere de peste 15%. Pentru medicina de familie avem o crestere de 17%

0
145

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Laurentiu Mihai, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca bugetul CNAS a crescut in 2018 cu 4,5 miliarde de lei, cresterea fiind repartizata pe domenii de asistenta medicala. El a anuntat ca pentru medicina de familie este prevazuta o crestere de aproape 2 miliarde.

„Bugetul anului 2018 fata de cel de anul trecut prevede o crestere de 4,5 miliarde de lei, adica undeva peste 15,5% in procente. Aceasta crestere este repartizata pe domenii de asistenta medicala. De exemplu, pentru medicina de familie avem, asa cum am mai spus, o crestere de 17% fata de anul trecut, adica aproape 2 miliarde de lei. in termeni procentuali din totalul asistentei medicale inseamna 7,1% fata de 6,9% cat a fost in 2017”, a explicat Laurentiu Mihai.

Referindu-se la situatia medicilor de familie, presedintele CNAS a spus ca are in plan gandirea unui sistem in care medicii de familie sa poata asigura o gama mai mare de servicii conform pregatirii si abilitatilor lor profesionale.

„Mi-as mai dori ca medicul de familie sa nu fie doar un distribuitor, ci si un integrator al informatiilor medicale ale pacientului”, a adaugat Laurentiu Mihai.

in ceea ce priveste debirocratizarea sistemului, ceruta de catre medicii de familie, presedintele CNAS a recunoscut ca sunt multe problemele birocratice din domeniul sanatatii si a dat asigurari ca modificarile legislative propuse in cadrul intalnirii de ieri, cu ministrul Sanatatii vor duce la reducerea birocratiei.

„Aceste modificari tintesc reducerea birocratiei atat la nivelul pacientului, cat si la nivelul medicului, in general vorbim de medicul de familie. De exemplu, vorbim de revizuirea protocoalelor terapeutice, astfel incat medicul de familie sa poata prescrie mai multe medicamente in anumite specialitati unde nu avea acest drept”, a afirmat Laurentiu Mihai.

in opinia sa, una dintre masurile importante propuse este efectuarea unei modificari in sistemul informatic care va duce la disparitia a unei parti importante din imputarile impuse medicilor de familie in urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi.

Alte modificari la care presedintele CNAS a facut referire sunt cele legate de reglementarea modului in care se completeaza datele in dosarul unic al pacientului, renuntarea la documentele pe hartie in cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale, dar si posibilitatea ca pacientii sa-si poata ridica medicamentele si sa-si poata face analize la orice laborator, indiferent de casa de asigurari careia ii apartine, respectiv de unde i-au fost eliberate prescriptia sau trimiterea.

Articolul precedentSportul poate reduce nevoia de a fuma
Articolul următorMedic psihiatru: „Medicul de familie devine prima poarta in calea depistarii depresiei”