Presedinte COPAC: Sunt medicamente care dispar de pe piata. Situatia noastra la ora actuala este disperata

0
52

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) atrage atentia din nou asupra situatiei extrem de grave a lipsei medicamentelor. Potrivit unui comunicat de presa al COPAC primit la redactia www.sanatateatv.ro, un numar de 1534 de medicamente vor fi retrase de producatori de pe piata. Dintre acestea, un numar de 313 nu au o alta varianta de tratament disponibila. Datele au fost facute publice si pe site-ul Camerei Deputatilor.

Contactat telefonic, presedintele COPAC, Radu Ganescu, a declarat pentru www.sanatateatv.ro: a€œ(a€¦) vrem sa atragem inca o data atentia ca ceea ce am spus este adevarat, ca sunt foarte multe medicamente care vor pleca, ca inca mai avem 10 zile, pana la 1 iulie, pana cand vom mai efectua niste modificari la pretul medicamentelor si inca nu stim ce se va intampla. Deci lucrurile sunt nerezolvate, pana la acest moment. si veti vedea ca sunt foarte multe medicamente care au plecat la export si in cantitati maricele unele dintre ele. Deci exista aceasta realitate. (…) Sunt pacienti, de exemplu cum sunt bolnavii de Parkinson, care nu mai au medicamentul in Romania si care nu au nicio solutie. Au niste echivalente pe piata la care au un raspuns foarte greoi la tratament. Pentru ca pacientii au niste reactii adverse complicate la medicamentele care au ramas pe piata sau echivalent. (…) Este o situatie incerta. O situatie nesigura. Lucrurile sunt, cum sa va spun, traumatizante pentru un pacient pentru ca vorbim de pacienti cronici, care se trateaza in fiecare zi. Deci, practic au un tratament regulat, periodic. Orice intrerupere, orice discontinuitate, orice lucru care ar schimba schema de tratament nu este un lucru usor pentru nimeni. in special pentru bolnav care isi traieste ziua de maine tocmai datorita tratamentului. Vrem, nu vrem, noi avem nevoie de medicamente. Nu avem ce sa facem. Asta este viata. Cu astea traim. si situatia noastra la ora actuala este disperata pentru ca nu stim ce se va intampla, stim ca in realitatea de astazi sunt medicamente care usor-usor dispar si usor-usor nu le mai gasim, si probabil vor fi si mai multe pe viitor. si nu incercam decat sa atragem atentia ca autoritatile sa gaseasca solutii clare pentru ca lucrurile acestea vor continua pana cand vom ajunge intr-un colaps. Adica pana cand nu vom avea cu ce sa ne mai tratam.”

in acest context, COPAC solicita ferm autoritatilor, factorilor de decizie din sanatate si politicienilor sa actioneze pentru a limita acest fenomen si pentru a da o sansa la viata si la tratament pacientilor romani. De altfel, se doreste o discutie oficiala intre reprezentantii asociatiilor de pacienti si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, in care sa fie expuse toate aspectele legate de retragerea unor medicamente de pe piata, impactul pe care il are acest fenomen pentru pacienti si in care sa se gaseasca solutii pentru a rezolva aceasta situatie.

Articolul precedentRolul preventiv al alimentatiei sanatoase va fi dezbatut la cea de-a VI-a Conferinta Sanatate prin Alimentatie
Articolul următorSNMF si FNPMF au sesizat OMS privind situatia asistentei medicale primare si a sistemului sanitar din Romania