Dr. V. Herdea: Din cele aproximativ 60 de gravide pe care le avem in observatie la cabinet, peste 50% fumeaza activ sau pasiv

0
228

Odata confirmata sarcina, viitoarea mama trebuie sa acorde o atentie deosebita atat starii ei de sanatate cat si a fatului. Prin urmare, gravida trebuie sa fie atenta la orice factor de risc care ar putea pune in pericol viitorul copil. Printre factorii care ar trebui inlaturati sau evitati pe cat posibil se numara fumatul, fie acesta pasiv sau activ. Iar asta cu atat mai mult cu cat acest viciu are efecte negative asupra sarcinii si a dezvoltarii corespunzatoare a copilului.

„Practic, copilul unei gravide fumatoare se naste dependent. Trece printr-un sindrom de sevraj, cu toate tulburarile: tulburari cardiace, respiratorii, neurologice, inclusiv la nivelul dermului, se intampla o gramada de lucruri. (…) Avem in acest moment cam 50-60 de gravide pe an in urmarire la cabinetul nostru. (…) Situatia este atat de dramatica incat peste 50% dintre aceste gravide fumeaza activ sau pasiv. Aproximativ 24% fumeaza la propriu si pot fuma chiar pana la un pachet de tigari. (…) Din cele 24% de mame fumatoare, in ultimii ani au aparut copilasi in care peste 60% au trecut prin sindrom de detresa respiratorie idiopatica. Practic acei copii au avut probleme cu respiratia la nastere. Tot in cazul acestor mame am avut copii care au trecut ulterior prin infectii respiratorii recurente. Şi tot acesti copii s-au nascut cu greutati mai mici, s-au nascut cu probleme de adaptare la viata extrauterina”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Valeria Herdea, medic primar Medicina de Familie.

Potrivit specialistului, copiii din gravide fumatoare pot veni pe lume mai devreme de noua luni si cu greutati mai mici de 2500g sau mult mai tarziu de noua luni (40-42 de saptamani), cand capacitatea de adaptare la viata extrauterina este mai redusa.

Totodata, infectiile respiratorii la copiii nascuti de femeile fumatoare sunt mult mai frecvente, aproximativ 60% dintre acestia dezvoltand astfel de infectii in primul an de viata. De altfel, fumatul in timpul sarcinii are efecte nocive si asupra lactatiei, cantitatea de lapte fiind mult mai mica la mamele fumatoare.

in acest context, informarea si educatia joaca un rol sential. insa multe dintre gravide nu iau in calcul sfaturile date de medic.

„Este foarte greu de consiliat. Daca aproximativ 80% dintre gravide primesc consilierea, 10% refuza complet sa asculte orice discutie despre intreruperea fumatului, aproximativ 2% renunta. Deci procentul de gravide care renunta este foarte redus. Repet, circa 10% reduc fumatul pe perioada sarcinii si doar 2% renunta. Şi doar tot 2% renunta la fumat dupa terminarea sarcinii. (…) Frumos ar fi sa nu fumam in familie, iar daca fumam sa ne schimbam hainele in momentul in care intram in casa. Reziduurile de dupa fumat raman pe haine. Ori ca ne imbratisam sotia gravida ori ca ne imbratisam copilul abia nascut transmitem acestora absolut tot ce inseamna descompunerea acelor toxine care se gasesc in fumat”, a mai subliniat dr. Valeria Herdea.

Articolul precedentRolul preventiv al alimentatiei sanatoase va fi dezbatut la cea de-a VI-a Conferinta Sanatate prin Alimentatie
Articolul următorSNMF si FNPMF au sesizat OMS privind situatia asistentei medicale primare si a sistemului sanitar din Romania