Premiera pentru sistemul medical privat din Romania: Cancer de esofag operat cu succes

0
39

Extirparea unei tumori la nivelul esofagului, o interventie chirurgicala deosebit de complexa, a fost finalizata cu succes in premiera in sistemul medical privat din Romania, la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, in data de 1 iunie 2015.

Pacientul, in varsta de 60 de ani, a fost depistat cu cancer de cardie si de esofag inferior in prima jumatate a lunii mai, ca urmare a unor dificultati de inghitire a alimentelor solide.

Sectionarea tumorii s-a realizat atat prin abdomen, cat si prin torace (Procedeul Ivor Lewis), segmentul de esofag rezecat fiind inlocuit cu un tub gastric croit din marea curbura gastrica si ascensionat in torace. Interventia chirurgicala a durat 5 ore, recuperarea in Reanimare 4 zile, iar pacientul a fost externat la 7 zile de la operatie in stare perfecta de sanatate.

Ad in title

Chirurgia cancerului de esofag este considerata una dintre cele mai dificile interventii digestive. Esofagul este un organ care se intinde pe trei regiuni abdominale: gat, torace si abdomen, fiind organul cel mai sarac vascularizat si cel mai putin rezistent la cusaturile chirurgicale dintre toate organele tubului digestiv. Operatiile pe esofag sunt cunoscute pentru rata mare de complicatii pe care le dezvolta in timpul interventilor, iar indepartarea esofagului tumoral implica inlocuirea lui cu un alt organ ascensionat din abdomen: stomac, colon, sau intestin subtire.

Echipa medicala a fost formata din dr. Bogdan Moldovan- sef sectie chirurgie Spitalul Sf. Constantin Brasov, dr. Toma Lucian – medic primar chirurgie generala si vasculara SCJU Mures, dr. Dumitru Pocreata – medic specialist chirurg Spitalul Sf. Constantin Brasov, dr. Lucian Baila- sef sectie ATI Spitalul Judetean Tg.Mures, dr. Andrei Laslau – medic specialist chirurg Spitalul Sf. Constantin Brasov,dr. Svetlana Enache – medic rezident chirurgie vasculara Spitalul Sf. Constantin Brasov, dr. Alin Farcasiu – Medic Specialist ATI Spitalul Sf Constantin, as. Angela Cotoara- asistenta sefa bloc operator Spitalul Sf. Constantin Brasov.

Prin aceasta interventie, Spitalul Sf. Constantin din Brasov devine primul centru privat din Romania care abordeaza acest tip de interventii complexe, realizand un succes la categoria chirurgie oncologica.

Articolul precedentCongresul National de Urologie ROMURO 2015 a inceput
Articolul următorZiua Mondiala a Siclemiei – 19 Iunie