Precizări CNAS: Cum se modifică serviciile medicale pe perioada stării de urgență

0
87

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) face precizari referitoare la  modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada starii de urgenta.

“Incepand cu data de 1 aprilie, au intrat in vigoare Normele de aplicare ale HG 140/2018 prin care este reglementat modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada starii de urgenta (Ordinul nr. 539/437/31.03.2020), precum si Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative ( Ordinul 438/31.03.2020). Aceste reglementari au ca scop  asigurarea serviciilor medicale necesare pacientilor si a  eliberarii prescriptiilor la distanta”, se arata in comunicatul CNAS.

Astfel, pe perioada starii de urgenta,  pacientii cu afectiuni oncologice  vor beneficia de medicamentele specifice care se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) in baza prescriptiilor medicale eliberate de medicii specialisti sau medicii de familie din judetul de domiciliu.

Medicul curant care a asigurat asistenta medicala si tratamentele pana in prezent, va transmite pacientului o scrisoare medicala prin mijloace electronice de comunicare  si, dupa caz, confirmarea formularului specific din PIAS, in baza carora vor fi prescrise tratamentele necesare in continuare.

Ordinul 437/2020 contine si procedura detaliata de acordare a tratamentelor fara interferon pentru pacientii cu hepatita C.

Reglementarile sunt valabile pentru medicamentele care se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis.

In cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit inchis, pentru pacientii innscrisi in programele nationale de sanatate, acestea necesita supraveghere medicala de specialitate si conditii speciale de transport. Pentru administrarea acestor tratamente, pacientii se vor adresa unitatilor sanitare  din apropiere care isi desfasoara activitatea in aceasta perioada.

In acest sens, casele teritoriale de asigurari de sanatate vor afisa pe prima pagina a site-urilor  lista  cu unitatile medicale  si specialitatile pentru  care  pacientii cu afectiuni cronice  se pot adresa medicilor specialisti pe perioada starii de urgenta.

Pentru a simplifica modul in care pacientii pot intra in posesia medicamentelor in baza retetelor online prescrise in baza unei consultatii la distanta, CNAS face demersurile necesare pentru ca toate farmaciile sa faca modificarile in softurile utilizate pentru eliberarea retetelor astfel incat sa fie posibila eliberarea medicamentelor prescrise in baza unor date minime de identificare.

Astfel, medicul poate dicta pacientului datele de identificare a prescriptiei, in situatia in care pacientul nu detine un mijloc de comunicare electronic sau un  telefon inteligent.

Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafa al medicului prescriptor, CUI cabinet medic prescriptor, seria , numarul si data prescriptiei medicale.

“De asemenea,  sunt in lucru si alte modalitati de simplificare si rezolvare a eventualelor probleme punctuale care vor aparea in eliberarea prescriptiilor de medicamente la distanta, pe care CNAS le va comunica in momentul in care vor putea fi aplicate la nivel national”, se arata in comunicatul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Prescripita medicala transmisa pacientului  prin mijloace electronice poate fi utilizata de asigurati  o singura data pentru a ridica din farmacie  medicamentele prescrise.

„Atragem atentia asiguratilor ca utilizarea repetata a unei retete in sistem offline,  in scopul obtinerii  unor cantitati mai mari din medicamentele prescrise va fi identificata in sistem, constituie frauda si va fi sanctionata conform prevederilor legale in vigoare”, au atentionat reprezentantii CNAS.

De asemenea, pentru pastrarea masurilor de distantare sociala care se impun in acesta perioada, CNAS recomanda  populatiei sa ia legatura telefonic cu medicul de familie sau medicul specialist pentru a stabili impreuna cu acesta daca, pentru rezolvarea problemelor medicale pe care le acuza, este necesara deplasarea la cabinetul medical sau poate beneficia de o consultatie la distanta.

 

 

Articolul precedentPeste 400 de medici au urmărit în real-time conferința Medici pneumologi români în fața pandemiei de COVID-19
Articolul următorZiua Internaţională a Conştientizării Autismului: Clădiri importante din București iluminate în albastru