Pope (Sanitas): De principiu, Guvernul a acceptat o creștere salarială de 20% pentru personalul din sistemul sanitar în 2024

0
291

sursa foto: Sanitas

De principiu, Guvernul a acceptat ca personalul din sistemul sanitar să aibă în acest an o creştere a salariilor cu 20%, a declarat, joi, prim-vicepreşedintele Federației Sanitas, Iulian Pope.

„În principiu, principala noastră cerere – creştere cu 20% în anul 2024 pentru lucrătorii din sistemul sanitar – a fost acceptată. Vor mai fi întâlniri pe cifre. A fost acceptată o creştere cu 20% pe fondul de salarii de bază. Vor mai fi întâlniri pe ceea ce înseamnă cifre. Nu am terminat întâlnirile la nivelul Guvernului. Am stabilit un calendar. Ne vom întâlni săptămâna viitoare. De principiu am stabilit şi Guvernul a acceptat că în anul 2024 lucrătorii din sistemul sanitar vor avea o creştere de 20%”, a declarat Iunian Pope, după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu.

„Am obţinut şi promisiunea de creştere pentru personalul de specialitate din asistenţă socială, fiind de notorietate faptul că noi suntem salarizaţi în aceeaşi anexă a Legii 153. (…) Mai avem o serie de cerinţe. Le vom prezenta pe toate Consiliului Naţional, unde vom stabili întâi, în interiorul organizaţiei noastre. Acolo vom stabili cum vor fi repartizaţi aceşti bani, după care vom veni cu o contrapropunere pentru Guvern”, a adăugat Iulian Pope.

El a menţionat că majorarea salariilor ar urma să se facă etapizat şi să se încheie în luna iunie.

„Această creştere cel mai probabil va fi etapizată şi se va încheia undeva în luna iunie. În traducere, o anvelopă mai mare cu 20% pe salariul de bază înseamnă că acolo este loc de creştere pentru toată lumea. Rămâne ca noi să stabilim care va fi procentul concret pentru fiecare categorie de spital, pentru fiecare categorie profesională. În această anvelopă de 20% încape mărirea cu 20% pe salariu de bază pentru toată lumea. (…) Cel mult în două etape (creşterea). Cel mai probabil în martie prima creştere. Sunt date pe care nu le-am bătut încă în cuie”, a completat Iulian Pope, potrivit Agerpres.

Sindicaliștii din Sănătate, acord în privința acțiunilor de protest

Sindicaliștii din Sănătate au anunțat un acord în privința viitoarelor acțiuni de protest.

„Răspunzând așteptărilor membrilor de sindicate și ale tuturor angajaților din sănătate, cele  două federații reprezentative la nivel de sector Sănătate, Federația <<Solidaritatea Sanitară>> și Federația <<Sanitas>> au ajuns la o înțelegere privind încheierea unui acord având ca scop desfășurarea unor acțiuni de protest, ce pot culmina cu conflictul colectiv de muncă și greva generală, respectiv negocierile cu Guvernul pentru satisfacerea revendicărilor comune. În condițiile în care conflictul colectiv de muncă la nivel de sector și greva la acest nivel pot fi desfășurate doar de federațiile reprezentative la acest nivel, acțiunea comună a celor două federații deschide posibilitatea formei maxime de protest posibilă, greva generală, oferind cea mai bună șansă pentru satisfacere așteptărilor legitime ale tuturor angajaților din Sănătate”, se menționează într-o recentă informare a Federației „Solidaritatea Sanitară” din România.

„Înțelegerea oferă un motiv suplimentar pentru implicarea tuturor angajaților din Sănătate în susținerea protestelor prin semnăturile pentru conflictul colectiv de muncă/grevă și participarea la ele”, mai precizează sindicaliștii.

„Astfel, în perioada care urmează, cele două organizații vor avea revendicări și acțiuni comune! Pentru prima dată cele două federații își unesc forțele pentru a atrage atenția asupra gravității situației salariaților din sistemul sanitar românesc!”, a transmis Federația „Sanitas”.

Articolul precedentSindicaliștii din Sănătate au bătut palma pentru acțiuni și revendicări comune. Se pregătește greva generală
Articolul următorRomânia, pe locul doi în Europa la consumul de antibiotice. Pistol (MS): Este timpul să acționăm