Pneumotoraxul este o afectiune pulmonara care apare in urma acumularii de aer in spatiul dintre plamani si peretele toracic, iar efectul imediat este de colabare a plamanilor. Cand plamanul este strans, din cauza patrunderii aerului in cavitatea pleurala, atunci el nu mai poate contribui la respiratie si omul va respira numai cu plamanul restant.

in momentul producerii colabarii plamanului, pacientul poate intra rapid intr-o insuficienta respiratorie cu care niciodata n-a mai fost confruntat. Este un eveniment extrem de alarmant, neplacut si dramatic, dar in aceste conditii este bine sa poata sa-si pastreze calmul, sa cheme de urgenta medicul sau sa fie dus de urgenta la spital.

„Respiratia pacientului dupa disparitia din functie a unui plaman afectat de pneumotorax depinde de cat este de bun plamanul restant. Daca plamanul restant este sanatos si normal, atunci conditia fiziopatologica a unui pneumotorax este o dispnee de efort. in aceste conditii omul respira satisfacator in repaos, dar daca incearca sa mearga cateva zeci de metri sau sa urce o scara, respiratia grea care se numeste dispnee de efort, din cauza ca el nu mai are rezerve respiratorii. Daca se intampla ceva care provoaca pneumotorax bilateral, omul acela va muri in insuficienta respiratorie, daca nu este asistat grabnic, intr-un minut sau doua”, a declarat intr-un interviu pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie din Ministerul Sanatatii.

in momentul in care un pacient cu pneumotorax complet si-a pierdut functia unui plaman, atunci consecinta cea mai simpla este dispneea de efort. Dar, daca plamanul restant ar fi bolnav atunci pacientul va fi mult mai grav. Va avea o dispnee de repaos mult mai rea, pacientul se invineteste, are tahicardie, simte ca respira foarte prost, greu, face hipoxie cerebrala, devine anxios si poate sa devina somnolent.

Un articol despre acest subiect gasiti aici