Ministerul Sanatatii celebreaza Ziua Mondiala a Sanatatii in data de 7 aprilie 2012, sub sloganul „O stare buna de sanatate adauga viata anilor – varstnici sanatosi, activi si fericiti”, potrivit unui comunicat de presa transmis Sanatatea Tv.

Din 1950, Ziua Mondiala a Sanatatii este celebrata in fiecare an pe 7 aprilie, pe o tema care evidentiaza un domeniu prioritar pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ziua Mondiala a Sanatatii este o oportunitate pentru intreaga lume de a se concentra asupra unei probleme majore de sanatate publica la nivel global.

in acest an, Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema sanatatea si imbatranirea. Aceasta celebrare coincide si cu marcarea anului 2012 ca Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii (AEIA) sub auspiciile Comisiei Europene (UE). in acesta saptamana, Ministerul Sanatatii, prin specialistii departamentelor de promovare a sanatatii din directiile de sanatate publica, in colaborare cu parteneri de la nivel local au demarat o campanie de promovare. Scopul acesteia a fost acela de implicare a autoritatilor responsabile – de la decidenti pana la politicieni, precum si a membrilor societatii, varstnici dar si tineri, pentru a ajuta la protejarea si imbunatatirea starii de sanatate o data cu imbatranirea, a actiona in scopul crearii unei societati care apreciaza si recunoaste varstnicii ca fiind resurse valoroase si sustinerea participarii lor deplina in societate.

Obiectivele principale ale campaniei au fost reprezentate de constientizarea opiniei publice si grupurilor tinta privind problematica imbatranirii sanatoase, elaborarea de planuri de actiuni judetene specifice pentru o imbatranire sanatoasa si activa si crearea de medii de comunicare pentru a asigura implicarea autoritatilor responsabile si membrilor societatii la elaborarea si implementarea palnurilor mentionate.

Printre mesajele cheie ale campaniei de promovare se numara combaterea discriminarii de varsta, incurajarea participarii varstnicilor la viata sociala, sistemelor de sanatate si sociale la nevoile unei populatii varstnice, precum si adoptarea unui stil de viata sanatos pe tot parcursul vietii pentru a putea avea o batranete activa, sanatoasa si fericita.

De asemenea, au fost desfasurate activitati de informare a populatiei, precum intalniri moderate de personal de specialitate in unitati de invatamant preuniversitar pe tema privind imbatranirea si sanatatea, mese rotunde, mediatizare in presa locala: articole, emisiuni posturi TV locale, activitati stradale de distribuire materiale IEC privind promovarea unui stil de viata sanatos, intalnire cu pensionarii, discutii libere, determinarea valorilor tensiunii arteriale, glicemiei, greutatii si alte activitatii in aer liber.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, Ministrul Sanatatii Ladislau Ritli va participa la crosul organizat la Oradea in data de 7 aprilie 2012.