Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că Platforma Corona-Forms, dezvoltată de Ministerul Sănătăţii (MS) şi STS, va fi finalizată mâine, 4 noiembrie 2020, urmând să devină funcțională.

Prin intermediul acestei platforme, rezultatele venite de la laborator vor ajunge simultan la pacient și la DSP.

”Chiar miercuri avem finalizată acea platformă digitală – Corona-Forms – pe care Ministerul Sănătăţi, împreună cu STS au dezvoltat-o. Şi, în momentul în care un rezultat vine de la un laborator, el ajunge în acelaşi timp atât la pacient, în mesaj, sau apare şi informare electronic, apare la DSP, din datele pacientului, apare la medicul de familie şi, tot din datele pacientului, apare şi în CV/ la Casa de Asigurări de Sănătate. Este anunţat, se ia legătura cu medicul de familie, rămâne în izolare şi monitorizare”, a declarat ministrul Sănătății pentru un post de televiziune.

Nelu Tătaru a mai explicat că în cazul unui pacient cu rezultat pozitiv, dar asimptomatic, acesta va rămâne în legătură cu medicul de familie. Dacă apar simptome, atunci pacientul se reevaluează.

”Apariția unor simptome înseamnă reevaluarea, solicitarea unui transport, de obicei Departamentul Situaţii de Urgenţă face acest transport, iar la spitalele care sunt dedicate se merge pe programare şi se face o evaluare. La spital, dacă evaluarea nu confirmă modificări radiologice, se decide continuarea la nivel de domiciliu, în continuare se face monitorizarea, cu un tratament de specialitate”, a mai subliniat Nelu Tătaru.

Deciziile de concediu medical vor fi date de DSP, tot în cadrul platformei, concediul medical fiind acordat de medicul de familie, în monitorizarea de până la 14 zile.

Și în cazul unui pacient cu test negativ pentru COVID-19, medicul de familie va decide câte zile va sta pacientul în concediu, în funcţie de infecţia respiratorie pe care a acuzat-o la un moment dat.

Potrivit ministrului Sănătății, în acest moment sunt finalizate studiile pilot la nivelul câtorva DSP-uri din ţară.

Mâine, 4 noiembrie, sistemul va fi finalizat în toată țara și se are în vedere ca în cel mai scurt timp platforma să poată fi vizualizată de factorii medicali, după a mai spus Nelu Tătaru la postul de televiziune.