Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sanatate in Romania a fost lansat

0
19

Planul Strategic Multianual pentru Dezvoltarea Strategica a Resurselor Umane din Sanatate 2017-2020 a fost lansat astazi in cadrul unei ceremonii gazduite de Guvernul Romaniei.

Planul a fost realizat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, in conditiile in care pana in luna mai a anului 2016 Romania nu a avut o strategie clara care sa vizeze problema resursei umane in domeniul medical.

Anual, tara noastra pregateste mii de absolventi in acest domeniu. Potrivit declaratiilor Ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, pregatirea pentru fiecare student costa statul roman 81.000 lei, fara a lua in calcul rezidentiatul, care este de asemenea costisitor.

Ad in title

ingrijorarea creste cu atat mai mult cu cat din anul 2007 si pana in prezent 43.000 de specialisti au solicitat sa plece sa profeseze dincolo de granitele tarii. in aceasta situatie, Romania pierde peste 3,5 miliarde de lei.

Pe fondul plecarii medicilor din tara s-a ajuns ca in unele localitati sa nu existe medici suficienti. Spre exemplu, in judetele Ialomita si Giurgiu exista doar un medic la 1.000 de locuitori, specialitatile deficitare fiind ATI, pediatrie, sanatate publica si management sanitar sau epidemiologie, dupa cum a mai precizat ministrul de resort.

Planul multianual propus vizeaza o strategie pe termen lung si mediu, aplicata pe mai multe planuri.

Articolul precedentOMS: Se estimeaza ca anemia afecteaza aproximativ 40% din copiii prescolari in tarile in curs de dezvoltare
Articolul următorMS: In anul 2017, toate maternitatile vor fi dotate cu 335 de aparate pentru screening auditiv pentru nou-nascuti