Ministerul Sanatatii a lansat Planul National de Prevenire si Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente in Romania in data de 2 octombrie 2012, la Palatul Victoria, in prezenta comisarului European, John Dalli, si al directorului regional OMS, Szuszanna Jakab, transmite corespondentul SanatateaTv.ro, prezent la lansare.

a€œSuntem preocupati sa identificam toate cazurile de tuberculoza multidrug-rezistenta (TB-MDR) si sa asiguram accesul pacientilor la tratament. Am dezvoltat, impreuna cu reteua anti-tuberculoza, un program care sa raspunda acestor deziderate. Dorim sa asiguram un tratament eficient pentru toti pacientii diagnosticati, care sa nu cunoasca discontinuitati cauzate de unele impedimente administrative, iar evolutia pacientului sa fie urmarita pe toata durata acestuia astfel incat sa poata fi rapid surprinsa o evolutie nefavorabila ce ar impune modificarea atitudinii terapeutice”, a declarat fostul ministru al Sanatatii, dr.Vasile Cepoi, in cadrul lansarii.

Conform documentului, autoritatile sanitare din Romania vor dezvolta reteaua nationala de tratament a cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta. Interventiile propuse privesc identificarea cazurilor de TB-MDR si diagnosticarea corecta a profilului de rezistenta, un management adecvat al fiecarui caz identificat, precum si acordarea unei atentii speciale unui grup cu risc evolutiv sever si cu risc de transmitere de germeni MDR ridicat.

a€œCresterea cazurilor de imbolnavire cu tuberculoza rezistenta la medicamente a generat o problem ce trebuie abordata de urgenta. Actiunile intreprinse de Romania impotriva imbolnavirii cu TB-MDR constituie un raspuns concret la angajamentul unanim pe care tarile europene si l-au luat in 2011, in vederea prevenirii si combaterii acestei boli pana in 2015″, a precizat Szuszanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa.

Planul national de prevenire si combatere a tuberculozei multidrug-rezistente si cu rezistenta extinsa la medicamente reprezinta un raspuns la timp la o problema de sanatate publica din ce in ce mai mare, careia ii cad victime anual 80.000 de oameni in regiunea europeana a OMS.

Potrivit John Dalli, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului, a€œtuberculoza multidrug-rezistenta pentru Romania, dar si pentru intreaga Europa este o cauza serioasa de ingrijorare. Pentru a o combate avem nevoie de vointa politica, cooperare solida si mijloace eficiente. Comisia Europeana este angajata sa isi indeplineasca partea ei de lupta impotriva tuberculozei prin investirea unor eforturi substantiale in cercetare, supraveghere, preventie si control.”

Comisia Europeana a alocat mai mult de 125 de milioane de euro pentru cercetare in domeniul TB in ultimii zece ani.

Tuberculoza este recunoscuta drept o problema de sanatate publica chiar daca in ultimele decenii numarul de cazuri s-a diminuat semnificativ in zonele dezvoltate ale planetei, gratie masurilor de limitare a extinderii contaminarii si a tratamentului eficient al cazurilor diagnosticate. Cu toate acestea, in prezent, amenintarea tuberculozei a fost agravata de cresterea numarului de cazuri determinate de Mycobacterium tuberculosis rezistent la unele antituberculoase.

Aceasta evolutie indusa chiar de utilizarea antituberculoaselor a fost accelerata atat de folosirea lor inadecvata (doze insuficiente, administrari prea spatiate, scheme mult prea simplificate), cat si de lipsa de aderenta la tratament. O alta cauza o reprezinta si transmiterea acestor germeni modificati in grupuri de pacienti defavorizate.