Plămânul artificial, o nouă terapie pentru bolnavii de COVID-19 de la ATI, la “Victor Babeș” Timișoara

0
214

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” din Timișoara au anunţat că bolnavii aflați în stare gravă în Secția de Terapie Intensivă, au o șansă în plus în cazul tratamentului împotriva bolilor care produc leziuni grave ale plămânului.

Şi asta datorită ECMO(Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau “plămânului artificial”, așa cum este numit dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism și oxigenarea sângelui, se arată într-un comunicat al instituţiei medicale.

Potrivit aceleiaşi surse, structura acestuia este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare și suplinește funcția plămânului atunci când aceasta este afectată. Leziunile grave ale plămânului nu permit funcționarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special.

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană, a “plămânului artificial” și în cazul pacienților cu forme severe de Covid 19.

“Plămânul artificial este o soluție disperată. Plămânii sunt afectați într-o poportie mai mare de 70-80%, iar organismul nu reușește să facă față. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să își revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între „plămânul artificial” și plămânul pacientului”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Dispozitivul ECMO, ce se folosește, de regulă, în cazul pacienților intubați, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară. Perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă şi la 30 de zile, se arată în comunicatul Spitalului de la Timişoara.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite în prezent în cazul pacienților internați în Secția de Terapie Intensivă cu forme severe de infecție cu noul coronavirus.

Articolul precedentMaterial educativ pentru copii, realizat de o echipă a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central
Articolul următorCe trebuie să facă DSP-urile pentru combaterea pandemiei de coronavirus