Piureul de legume si cel de fructe sunt primele alimente ce se introduc in alimentatia bebelusului, pe langa laptele matern

0
332

Alimentatia bebelusului are un rol esential in dezvoltarea corespunzatoare a acestuia. Tocmai de aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti atunci cand incep sa introduca in alimentatia copilului, pe langa laptele matern, si alte alimente. Potrivit specialistilor, alimentatia de diversificare nu trebuie sa fie introdusa mai devreme de 17 saptamani, dar nici mai tarziu de 26 si trebuie sa se tina cont de cateva reguli esentiale. Primele alimente ce se introduc in alimentatia de diversificare sunt piureurile de legume si de fructe.

„Regulile de introducere a alimentatiei respecta, de asemenea, cativa pasi esentiali. Alimentatia se introduce in stare de sanatate deplina a acelui copil, se introduce la recomandare medicala, se adapteaza si se personalizeaza in functie de copil si in functie de antecedentele fiziologice si patologice ale acelui copil. Nu in ultimul rand, alimentatia se cuvine a fi proaspata, de buna calitate, preparata termic, cu reguli de igiena stricte si introdusa intotdeauna la domiciliu si nu in deplasare. in general introducem alimentatie care sa nu aiba gust dulce sau gust sarat. Sub un an nu se pune problema sa introducem sare, zahar. Şi atunci avem grija de urmatoarele reguli: in primul rand introducem piureul de legume, pentru ca acesta nu are gustul de dulce, aduce aportul de fibre, regleaza tranzitul intestinal si nu are o valoare calorica mare care sa ingrase acel copil. Introducerea piureului se face tot progresiv, in trepte, intai un aliment apoi dupa doua-trei zile dupa ce am vazut ca este tolerat, ca nu este rejectat, ca nu produce alergii, ca nu produce eritem, poate fi introdus urmatorul aliment pastrandu-l pe primul. Dupa ce am introdus 50-60 ml din piureul de legume putem introduce piureul de fructe. Şi este de notat ca acolo unde un copil este constipat de obicei se introduce piureul de fructe mai intai datorita abundentei de fibre si extrase din sucurile de fructe care faciliteaza eliberarea bolului fecal. Pe de alta parte, acolo unde un copil este cu tendinte de diaree, mai mult de 7 scaune pe zi, introducem piureul de legume”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Valeria Herdea, medic primar Medicina de Familie.

in ceea ce priveste introducerea carnii in alimentatia bebelusului, specialistul atrage atentia ca aceasta trebuie sa fie proaspata si sa provina din animale sau pasari crescute natural.

„Introducerea corecta a alimentatiei va facilita ulterior un adult sanatos si obiceiuri alimentare sanatoase. Personal nu recomand carne rosie, nu recomand care din comert cu estrogeni, nu recomand carne de peste din crescatorii. in general recomandarea noastra si specific acolo unde nu este cunoscuta vreo alergie la peste clara pe linia rudelor de gradul I, parinti, acolo se poate introduce primul pastravul sau salaul, salaul fiind o carne foarte sanatoasa. Şi ma refer la salaul din apa curgatoare, deci nu de acvacultura. Introducerea se face la fel progresiv. Carne proaspata se introduce de la jumatate de lingurita la o lingurita si se poate administra de la 3-5 ori pe saptamana. in ceea ce priveste introducerea carnii de alta factura, este esential sa se stie ca este recomandat acolo unde exista alergie la peste introducerea carnii de vitel. Nu recomandam carne crescuta cu fitohormoni, cu estrogen pentru ca aceasta carne poate duce la foarte multe necazuri. Daca exista pui de tara, crescut curat, cu cereale pe care le are omul in batatura, se poate initia si asa. Oul se introduce undeva la 6 luni, peste la 7 luni jumate, cerealele se pot introduce la varsta de 5-6 luni. Pastram pana la 6 luni piureul de fructe si piureul de legume si mentinem, sigur, laptele de mama macar pana la 2 ani”, a mai adaugat dr. Valeria Herdea.

Articolul precedentFumatul in sarcina afecteaza dezvoltarea fatului
Articolul următorInstitutul Clinic Fundeni face apel la donarea de sange