Pilula contraceptiva ar influenta alegerea partenerului

0
171

Pilula contraceptiva, pe care o iau milioane de femei din lumea intreaga, ar putea sa le altereze capacitatea innascuta de a simti partenerul compatibil genetic, potrivit unui studiu britanic, relateaza AFP.

Instinctiv, femeile ar fi atrase prin intermediul mirosului de barbati diferiti generic pentru a asigura diversitatea biologica favorabila speciei, explica cercetatorii de la Universitatea din Liverpool, ale caror lucrari au fost publicate in Proceedings of The Royal Society B: Biological Sciences.

Or, potrivit rezultatelor acestui nou studiu, „preferintele femeilor care incep sa utilizeze pilula contraceptiva merg catre barbati similari genetic”, potrivit principalului autor, Craig Roberts.

Echipa lui Craig Roberts a efectuat acest experiment pe o suta de femei carora le-a cerut sa indice preferintele lor in materie de esantioane de mirosuri masculine provenind de la 97 de voluntari, inainte si dupa ce au inceput sa utilizeze pilula.

Toate mirosurile cotidiene (batiste parfumate, deodorante, apa de toaleta, etc.) precum si fumul de tigara au fost evitate pentru a nu perturba buna derulare a experimentului.

inlaturand orice parfum care ar fi putut interfera, ele erau mai aproape de a-si simti partenerii: genele complexului major de histocompatibilitate (CMH/MHC), implicat in reactiile imunitare, joaca, de asemenea, un rol in mirosurile degajate de barbati, prin intermediul bacteriilor pielii.

Potrivit cercetatorului, faptul ca femeile care utilizeaza pilula se orienteaza catre barbati similari din punct de vedere genetic ridica doua probleme. „Similitudinea genetica (pe planul CMH/MCH) a cuplurilor ar putea duce la probleme de fertilitate”, insa in acelasi timp se poate ajunge la o rupere a relatiei in cazul femeilor care nu mai utilizeaza pilula, dat fiind rolul semnificativ al mirosului in mentinerea atractiei intre parteneri.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPersoanele infectate cu HIV-SIDA nu se pot angaja
Articolul următorAdolescentii sunt mai vulnerabili in fata anumitor tipuri de cancer decat adultii