Fericirea, un element nou in studiile medicale, sociologice si economice

0
222

Fericirea, o notiune suficient de abstracta pentru a nu putea fi identificata clar, contribuie conform oamenilor de stiinta la o mai mare longevitate, fraza care incheie multe basme „si au trait fericiti pana la adanci batraneti”, fiind de fapt foarte apropiata de adevar, conform unui studiu olandez ce urmeaza sa fie publicat in cursul lunii septembrie, informeaza AFP receptionata de Agerpres.

Examinand aproximativ 30 de lucrari stiintifice realizate in diferite tari pe perioade de timp variind intre 1 si 60 de ani, prof. Ruut Veenhoven de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, sustine ca pentru a trai pana la „adanci batraneti”, factorul fericirii are o importanta la fel de mare ca, spre exemplu, abandonarea fumatului, pentru ca fericirea poate spori durata de viata cu 7,5 pana la 10 ani.

Acest studiu vine in intampinarea altor lucrari stiintifice, de aceasta data din domeniul economiei care doreste sa inteleaga ce ne face fericiti si care este motivul pentru care bogatia materiala nu asigura fericirea deplina. Acest nou teren de investigatii conceptuale din economie s-a mutat in domeniul hedonisticii, sau a teoriei despre satisfacerea placerilor.

„Ideea ca exista o stare denumita ‘fericire’ pe care o putem descrie cu exactitate in functie de perceptiile noastre senzoriale, si ca o putem masura, este extrem de subversiva”, scrie Bill McKibben in cartea sa din 2007, „Deep Economy: The Wealth of Communities and the Durable Future”. „Acest fapt le permite economistilor sa teoretizeze conceptul de ‘viata’ in termeni mult mai complecsi. Vine un timp cand intrebarea ‘ce ati cumparat?’ este inlocuita cu „trati bine?'”, se mai precizeaza in volumul semnat de Bill McKibben.

Conform acestui curent din teoria economica, odata ce puterea de cumparare atinge nivelul de 10.000 de dolari (6 700 de euro) pe an in medie de persoana, contributia adusa de bunurile materiale la „cantitatea de fericire” este din ce in ce mai mica. in schimb, in aceste cazuri, cresterea nivelului de fericire este asigurata de prietenie, apartenenta la o comunitate dar si de libertate, de democratie, de institutii ale statului echitabile si eficiente.

in studiul sau prezentat pe larg in ultimul numar al revistei „Journal of Happiness Studies”, o publicatie multidisciplinara lansata in 2000, sociologul Ruut Veenhoven a ajuns la concluzia ca fericirea are si un impact important asupra longevitatii vietii. Rezultatele la care a ajuns sunt nuantate. in general, „fericirea nu prelungeste viata bolnavilor aflati pe moarte”, insa ii poate proteja pe oamenii sanatosi de o serie de boli, prelungindu-le astfel indirect speranta de viata.

Motivele sunt simple, explica cercetatorul olandez: oamenii fericiti sunt mai atenti la greutatea lor corporala si la primele simptome ale unor boli, ei fumeaza mai putin si consuma mai putin alcool. De asemenea acesti oameni sunt mai dinamici, mai increzatori in fortele proprii si au un avantaj foarte mare in sistemul de relatii sociale, reusind sa se impuna mai usor decat ceilalti.

„O stare de tristete cronica predispune la manifestarea unor reactii de tipul ‘lupta sau fugi’ (‘fight or flight’), tipuri de reactii care in timp indelungat duc la efecte negative precum o scadere a capacitatii sistemului imunitar si o crestere a tensiunii arteriale.

Sursa :Agerpres

Articolul precedentPersoanele infectate cu HIV-SIDA nu se pot angaja
Articolul următorAdolescentii sunt mai vulnerabili in fata anumitor tipuri de cancer decat adultii