Metalele grele, precum plumbul, cadmiul, mercurul si aluminiul sunt denumite de catre specialisti antinutrimente si au efecte negative asupra organismului, in special asupra creierului. Prezenta cantitatilor mari de metale in organism determina dureri de cap, pierderi de memorie, un comportament agresiv, dar si schimbari de dispozitie si tulburari de somn.

in cazul intoxicatiei cu plumb cei mai afectati sunt copiii de pana la 12 ani, deoarece acest metal le poate afecta creierul ireversibil. Copiii cu cantitati mari de plumb in organism prezinta simptome precum dureri de cap frecvente, lipsa de concentrare , tulburari de somn si comportament agresiv. Simptomele specifice adultilor sunt iritabilitatea, stari de anxietate si de depresie usoara , insomnie, dureri de cap si o stare de oboseala accentuata. in aceasta situatie specialistii recomanda administrarea vitaminei C, studiile aratand ca aceasta are capacitataea de a strabatate bariera encefalica care protejeaza sistemul nervos central. De asemenea plumbul poate fi eliminat cu ajutorul zincului, care impiedica absorbia lui in intestine.

Intoxicatia cu cadmiu are loc prin inhalarea gazelor de esapament sau prin consumul unor alimente rafinate si de cafea vrac. insa cei mai afectati de efectele nocive ale cadmiului sunt fumatorii, nivelul metalului din sange crescand direct proportional cu numarul de tigari fumate. Concentratia mare de cadmiu din sange poate duce la stari de iritabilitate si de confuzie si poate favoriza cosmarurile. Totodata cercetatorii au demonstrat ca acest metal are si un potential cancerigen.

in ceea ce priveste prezenta aluminiului in sange, oamenii de stiinta au demonstrat ca metalul duce inevitabil la dementa. Aluminiul se regaseste in alimente, pasta de dinti, vasele de bucatarie, chiar si in apa. Depistarea antinutrimentelor in organism se face printr-o simpla analiza a firului de par. Firul de par poate indica nivelelul metalelor grele din corp, pentru ca nivelul mineralelor din tesuturi este stransa legatura cu nivelul mineralelor din firul de par. Analiza firului de par este cunoscuta sub denumirea de analiza minerala tisulara.