Peste doua ore incepe concursul de intrare in rezidentiat

0
51

Un numar de 8.876 de candidati sustin astazi concursul de intrare in rezidentiat, crucial pentru cariera lor. Ei candideaza pe 4.710 locuri si posturi, astfel: 3.960 in domeniul medicina, 398 in domeniul medicina dentara, 256 pentru farmacie, respectiv 96 de locuri pentru Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Interne, ministerele care au retea sanitara proprie.

in cazul in care numarul celor care promoveaza examenul depaseste numarul de locuri alocate, autoritatile au dat asigurari ca vor suplimenta numarul aferent.

Alegerea unui loc sau post este condiţionata de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.

 ” Am cerut ca acest concurs sa se desfasoare in spiritul corectitudinii si al transparentei, principiile acestei guvernari (…). . Urez succes tuturor participantilor la concurs si ii asigur de tot suportul noii echipe a Ministerului Sanatatii”, le-a transmis Victor Costache, ministrul Sanatatii, candidatilor.

 

Cand si unde are loc examenul de intrare in rezidentiat

 

Examenul de rezidentiat incepe la ora 10 si dureaza patru ore, iar intrarea candidatilor in sala se va face incepand cu ora 8:30.

Concursul se desfasoara in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Targu-Mureş şi Timişoara.

Pentru accesul in sala de concurs, candidatii se vor legitima cu buletinul/cartea de identitate sau pasaportul, documente ce trebuie sa fie in termen de valabilitate.

 

Procedura de concurs

 

incepand cu ora 8,30, candidaţii pot intra in sala in care au fost repartizaţi. La intrare se legitimeaza in faţa şefului de sala cu buletinul/cartea de identitate sau paşaportul, documente ce trebuie sa fie in termen de valabilitate.

Cei fara un astfel de document valabil nu sunt primiţi in sala de concurs.

Candidaţii sunt aşezaţi in sala in ordine alfabetica, conform listelor finale afişate, cu excepţia perechilor soţ – soţie, fraţi – surori, care au obligaţia, sub sancţiunea anularii lucrarii şi eliminarii din concurs, sa semnaleze şefului de sala aceste situaţii, pentru a putea fi aşezaţi separat.

Candidaţii aflaţi in sala pot declara, sub semnatura, situaţiile menţionate mai sus.

Fiecare candidat se aşeaza la locul indicat prin legitimaţia de banca.

Candidaţii ocupa numai locurile indicate de organizatori şi nu au voie sa le schimbe intre ei. in cazul in care locul desemnat iniţial nu este corespunzator, candidatul poate fi mutat pe un loc disponibil, dar numai la indicaţia şefului de sala.

incepand cu ora 9,00 candidaţilor li se impart grilele pentru raspuns şi cate o carioca de culoare neagra pentru completarea grilei (atat pentru completarea raspunsurilor considerate corecte, cat şi pentru completarea datelor de identitate). Cele 4 tipuri de grile pentru raspuns se impart dupa algoritmul stabilit prin Metodologia de concurs.

Sacii sigilaţi conţinand caietele cu intrebari vor fi aduşi la sali in jurul orei 9.30. Integritatea acestor saci este constatata de şeful de sala şi de 3 candidaţi din sala respectiva.

La ora 10,00 se desigileaza sacii in toate salile de concurs din toate centrele universitare. Li se impart apoi candidaţilor caietele cu intrebari, ţinandu-se cont de tipul de grila primit anterior.

Din momentul in care in sala de concurs a fost distribuit ultimul caiet incepe masurarea timpului de concurs, care este de 4 ore. Şeful de sala noteaza la loc vizibil (fie prin scriere pe tabla, fie pe o hartie, care este afişata) şi informeaza candidaţii despre ora de incepere şi ora de terminare a concursului.

Fiecare candidat verifica caietul cu intrebari, precum şi corespondenţa intre caietul cu intrebari şi tipul de grila primit anterior. La solicitarea candidatului, caietele cu greşeli de tiparire sunt inlocuite de şeful de sala.

intreaga responsabilitate asupra corespondenţei dintre tipul de grila şi cel al caietului cu intrebari revine candidatului.

Candidaţii care nu sunt prezenţi in sala in momentul deschiderii sacilor cu caietele cu intrebari (ora 10,00) nu mai au acces in sala de concurs.

La terminarea concursului, candidaţii predau şefului de sala, sub semnatura, grila de raspuns. Caietul cu intrebari ramane in posesia candidaţilor, cu excepţia celor care, din indiferent ce motiv, parasesc sala in primele 3 ore de concurs.

Grilele de raspuns bune de corectat se predau de catre candidaţi, sub semnatura, şefului de sala.

 

Cum se corecteaza lucrarile

 

Corectura acestor grile se face in mod electronic prin scannare, in sala de concurs, in prezenţa autorului şi a inca 2 candidaţi din sala respectiva, care vor fi nominalizaţi in procesul-verbal al salii şi care vor semna pe acesta şi pe grilele candidaţilor.

Dupa anunţarea punctajului tuturor candidaţilor din sala respectiva, şeful de sala, in prezenţa a 3 candidaţi, ambaleaza şi sigileaza plicul cu grilele corectate şi unitaţile de memorie externa (memory stick) predat de personalul desemnat pentru operaţiunea de scannare.

Pe durata corectarii lucrarilor candidaţii raman pe locurile stabilite la intrarea in sala.

 

Depunerea de contestatii

 

Eventualele contestaţii privind raspunsurile corecte sunt depuse de candidaţi pana la ora 16.00 in ziua de 9 decembrie 2019.

Contestaţiile se depun la sediul comisiei locale de concurs anunţat pe site-ul universitaţii de medicina şi farmacie unde a fost susţinut concursul.

Comisia centrala de rezidenţiat analizeaza şi comunica raspunsurile corecte ramase definitive, in termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.

Comunicarea grilei corecte ramase definitiva se face prin publicarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro, pe paginile de internet ale universitaţilor de medicina şi farmacie şi prin afişarea la sediul comisiei locale de concurs şi constituie raspuns la contestaţiile primite.

in urma analizarii contestaţiilor şi stabilirii grilei corecte ramase definitiva, punctajele comunicate in sali pot suferi modificari.

 

Articolul precedentInterviu cu dr. Ioana Mindruta despre medicina personalizata in managementul epilepsiei
Articolul următorVaccin impotriva febrei tifoide, eficientsi la copiii sub un an – studiu