Peste 5.000 de viziere de protecție împotriva COVID-19, printate 3D la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, au fost donate unităților medicale din capitală. La UMF ”Carol Davila” se produc zilnic aproximativ 1.000 de viziere, în acest proiect fiind angrenați peste 60 de studenți mediciniști , precum și din cadrul Universității Politehnica din București.

”De aproximativ o săptămână, șase laboratoare ale Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” București au fost transformate într-o mică uzină în care peste 60 de studenți mediciniști și politehniști, prin rotație și distribuiți pe grupuri mici, sunt angrenați în producerea a aproximativ 1.000 de viziere în fiecare zi. Aceștia au la dispoziție 55 de imprimante 3D care funcționează folosind tehnologia FDM (Fused Deposition Modelling). Proiectul se va derula pe toată perioada crizei generată de COVID-19 și va fi coordonat și monitorizat de către Rectorul UMF “Carol Davila”, Prof. Dr. Viorel Jinga, precum și de Decanul Facultății de Medicină a UMFCD, Prof. Dr. Cătălin Cârstoiu”, se arată într-un comunicat al UMF ”Carol Davila”.

Proiectul “ Viziere Medicale Printate 3D” este realizat de către Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D în parteneriat cu Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), sub egida UMF „Carol Davila” București.

,,Studenții vor să ajute și își pun la dispoziție timpul, energia și aptitudinile pentru a le oferi protecție viitorilor lor colegi din sistemul medical. În contextul actual, Societatea Studenților în Medicină din București realizează toate demersurile disponibile pentru  sprijini activitatea personalului medical și auxiliar din spitale, expuși in permanență riscului de infectare cu SARS-CoV-2. Medicii aflați în prima linie sunt mentorii noștri, prietenii noștri sau chiar familia noastră și asta ne motivează și mai mult să muncim pentru ei. Ne dorim să acoperim cât mai multe cereri. Astfel, vom pune la dispoziție, pe paginile de social media ale SSMB, precum și pe site-ul ssmb.ro, un formular electronic prin care se pot face solicitări pentru viziere”, a declarat Adrian Păun, coordonatorul voluntarilor SSMB.

Întreg procesul de realizare a vizierelor se desfășoară sub atenta supraveghere a unui reprezentant din cadrul AMRB 3D.

“Deși printarea 3D nu este o metodă de producție în masă, în contextul epidemiologic actual, când soluțiile, resursele sunt limitate, această tehnologie oferă o metodă alternativă de producție a dispozitivelor de protecție, medicale sau de altă natură. Acest lucru este posibil datorită mobilizării extraordinare a comunității printarii 3D, ce a demarat multe proiecte pe această temă, dar mai ales a modului open source în care a ales sa împărtășească rezultatele acestor proiecte. Doresc să mulțumesc finanțatorilor (Lucian Matasaru compania One United Properties,BASF Romania), conducerii UMF Carol Davila, echipei SSMB, care au făcut acest proiect posibil și tuturor voluntarilor (UMFCD, UPB) care au contribuit zi de zi la buna desfășurare a acestui proiect. Este cu adevărat o plăcere să vezi cum în astfel de momente, fără a urmări recompense materiale, o echipă multidisciplinară se formează pentru a îndeplini o misiune comună”, a spus sr. Eduard Liciu, președinte AMRB 3D.

În cadrul proiectului s-au înscris 52 de studenți ai facultății de medicină ce sunt distribuiti zilnic în două serii cu program diferit, pentru a respecta Ordonantele Militare în vigoare, si studenti voluntari din cadrul Universității Politehnica București (Echipa ECRIDA, Echipa UPB DRIVE, Echipa 2space).

 

 

Despre “ Viziere Medicale Printate 3D”

 

Proiectul “ Viziere Medicale Printate 3D”, realizat de către Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D în parteneriat cu SSMB, sub egida UMF Carol Davila București, a început pe 30 martie.

Vizierele medicale sunt alcătuite din două piese separate – ramă și ecran protector – asamblate manual. Rama vizierei este alcătuită integral din PLA/PETG/PET, iar ecranul protector este un film PVC.

Produsul realizează o barieră fizică împotriva fluidelor sau picăturile Flügge potențial contaminate cu COVID-19. Protecția mucoaselor conjunctivale, nazale si bucale reprezintă o parte constitutivă a măsurilor de precauție standard împotriva virusurilor cu transmitere aeriană (precum și în contextul epidemiologic actual).