in perioada 23-25 februarie 2012, la Institutul National de Statistica, a avut loc Conferinta Nationala Alzheimer cu tema „Actualitati in domeniul dementelor . Dementa Alzheimer – problema majora de sanatate publica in Romania”.

Conferinta a fost structurata pe trei directii: participarea unor speakeri de inalt profesionalism, romani si straini, personalitati recunoscute pentru aportul lor in domeniul neurostiintelor, neurologiei, neuropsihologiei, psihiatriei, geneticii; organizarea de cursuri in domenii mai putin dezvoltate in Romania – farmaeconomie, neuroimagistica pentru clinicieni, neuropsihologie; ateliere de lucru care a oferit prilejul intalnirii persoanelor cu dementa, membrilor de familie cu reprezentanti ai profesionistilor implicati in procesul diagnosticului si ingrijirii, reprezentantii mass-media, politicieni , juristi.

Pe durata celor trei zile de desfasurare a Conferintei, personalitati stiintifice remarcabile din domeniul neurologiei, psihiatriei, neuropsihologiei, geriatriei, neuroimagisticii, geneticii, epidemiologiei, farmacologiei au acoperit toata problematica complexa a dementei Alzheimer. De asemenea, peste 360 de specialisti au participat la dezbaterea principalele probleme legate de ingrijire, identificarea principalelor obstacole care stau in calea dezvoltarii serviciilor comunitare si propunerea unor solutii adecvate si decente pentru nivelul economic al Romaniei.

in cadrul Conferintei a fost lansata Alianta Nationala Alzheimer, al carui principal obiectiv este dezvoltarea unui plan national de dementa pentru Romania si care vizeaza un diagnostic precoce, activitati de educatie, informare, cercetare, dezvoltarea unui continuum in ingrijirea pe parcursul bolii Alzheimer pentru cele peste 1,5 milioane de persoane afectate direct sau indirect de aceasta suferinta.

Conferinta nationala Alzheimer 2012 a fost organizata de Ralcom.