Peste 33.000 de fumatori mor anual in Romania

0
230

Cele mai recente statistici din Romania releva ca fumatul omoara anual peste 33.000 de persoane, 70% dintre acestea avand intre 35 si 69 de ani.

Potrivit acelorasi statistici, unul din patru decese suferite in prima perioada a vietii de persoanele din Romania sunt provocate de boli asociate cu fumatul. in medie, fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai 21 de ani daca ar fi renuntat la acest viciu.

Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare – 50%, cancerul – 40% si afectiuni ale aparatului respirator. in fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea avand drept cauza fumatul.
Fumatorii din Romania reprezinta peste 30% din populatia activa, 44% dintre barbati si 17,5% din femei, lucru care situeaza tara noastra in primele 10 tari din Europa in privinta numarului de fumatori.

O jumatate dintre romani au inceput sa fumeze inainte de 20 de ani si alti 33% au inceput sa fumeze intre 20 si 25 de ani, releva statisticile. in ultimii 15 ani, prevalenta fumatului la barbati a ramas constanta, in timp ce la femei s-a dublat, crescand alarmant in randul adolescentelor si al femeilor tinere.

La nivel mondial, numarul fumatorilor este in crestere, estimandu-se un numar de 1,7 miliarde pana in 2025. Peste 80% dintre fumatori traiesc in tarile mai putin dezvoltate.

in Europa, aproximativ 1,2 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat. Conform acelorasi estimari, numarul de decese asociate cu bolile provocate de fumat va fi, in 2030, de peste 10 miliarde de persoane. Unul din doi fumatori ar putea muri din cauza acestor boli, iar o jumatate dintre acestia ar putea muri in perioada activa a vietii.
Principalele riscuri asociate fumatului sunt accidentele cardiovasculare, principala cauza de mortalitate la nivel mondial, dar accidentele cerebrovasculare, a doua cauza de mortalitate in lume. Fumatul este, de asemenea, asociat cu cancerul de plamani, de stomac, insa poate afecta orice organ al corpului uman.

in afara impactului epidemiologic, costurile sociale si economice produse de fumat nu sunt de neglijat, pana in 2010, OMS estimand ca incarcatura economica in urma bolilor provocate de fumat va fi de aproximativ 500 de dolari pe an la nivel mondial si de 165 miliarde in Europa.

Nefumatorii expusi unui mediu in care se fumeaza, asa numitii fumatori pasivi, au, de asemenea, un risc ridicat de a dezvolta boli asociate fumatului. Aproximativ 33.000 de fumatori pasivi din SUA si 20.000 din Uniunea Europeana mor in fiecare an din aceasta cauza. La fumatorii pasivi, creste cu 60% riscul de boli cardiovasculare, dar si diferite modificari la nivelul sistemului circulator.
Parintii care fumeaza isi expun copiii unor riscuri numeroase. Peste 700 de milioane de copii din intreaga lume, adica aproximativ o jumatate din numarul total al acestora, sunt fumatori pasivi, ceea ce duce la cresterea riscului de astm sau al altor afectiuni.
Mamele care fumeaza in timpul sarcinii contribuie la cresterea riscului de aparitie a problemelor dupa nastere, a problemelor respiratorii, a sindromului mortii infantile, a dezvoltarii mai lente a copilului.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentŞtrandurile Capitalei, pregatite sa primeasca publicul
Articolul următorCancerul de prostata – Factori de risc – Partea I