Peste 30.000 de persoane cu diabet sunt inregistrate in judetul Timis

0
77

Aproximativ 5% din populatia judetului Timis1 are diabet zaharat si se afla in evidentele medicilor diabetologi, arata datele Casei Judetene de Sanatate Timis. Astfel, ultimele statistici, centralizate la finalul primelor noua luni ale lui 2017, indica un numar total de 30.289 de persoane care sufera de diabet in judet.

Diabetul afecteaza in principal populatia in varsta – mai mult de 70% dintre cazuri sunt inregistrate lapersoane peste 60 de ani.

Pe grupe de varsta, prevalenta cea mai ridicata este atribuita categoriei 60-69 de ani: 40% din totalul cazurilor (12.153) se afla in acest interval.Putin peste un sfert din persoanele cu diabet, 26%, fac parte din grupa de varsta 20-59 de ani, care reprezinta, intr-o proportie ridicata, populatia considerata activa. in ceea ce priveste populatia tanara, in evidentele specialistilor sunt 150 de pacienti cu diabet, cu varsta sub 20 de ani cu diabet zaharat de tip 1.

Aceleasi date arata o pondere mai mare a diabetului in randul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decat in randul barbatilor. Din totalul pacientilor cu diabet, 16.323 sunt femei, iar 13.966, barbati.

Totusi, din cauza ca in multe cazuri diabetul zaharat poate sa ramana nediagnosticat, numarul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare. Federatia Internationala de Diabet atrage atentia ca rata nediagnosticarii poate ajunge chiar si la 50%, potrivit editiei 2017 a Diabetes Atlas.2De altfel, rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic de specialitate au stabilit o prevalenta a diabetului zaharat de 8.2% in populatia adulta – 20-79 de ani – din Regiunea Vest (Timis, Caras Severin, Arad, Hunedoara), cu aproape o treime mai mica decat media la nivel national, de 11.6%.3

„Diabetul zaharat de tip 2, care reprezinta majoritatea cazurilor de diabet, este o afectiune tacuta, care poate ramane nedepistata mult timp, din cauza ca simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt pacienti la care diagnosticul este pus in momentul in care sunt instalate deja complicatii, care pot avea implicatii grave, ce afecteaza puternic calitatea vietii. De aceea, daca sunt observate semne precum senzatie de sete puternica, senzatie de foame, lipsa energiei, oboseala accentuata, urinari dese, pierdere in greutate dintr-o data sau vedere in ceata trebuie consultat un specialist”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, presedinte ales al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si decan al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, la conferinta de presa organizata in cadrul Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul” – editia Timsoara 2017.

Avand in vedere ca aparitia diabetului de tip 2, care inseamna aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet4, este asociata cu factori de risc comportamentali, care pot fi controlati (ex: obezitate, sedentarism, alimentatie nesanatoasa), specialistii atrag atentia importantei adoptarii unui stil de viata sanatos in prevenirea sau intarziera instalarii afectiunii.

Totodata, testarea periodica a nivelului glicemiei poate ajuta la identificarea precoce a diabetului sau a pre-diabetului, permitand interventia specialistilor din timp, asa incat sa poata fi obtinute cele mai bune rezultate in ceea ce priveste controlul eficient al afectiunii si incetinirea progresului bolii.

Astfel, timisorenii sunt asteptati in perioada 16 – 17 noiembrie 2017, intre orele 09.00 si 16.00 in fata Operei Nationale din Piata Victoriei, unde li se pot face gratuit testari de glicemie si hemoglobina glicata. De asemenea persoanele diagnosticate deja cu diabet pot beneficia de examinari de specialitate pentru complicatii ale diabetului – screening de neuropatie diabetica si picior diabetic.

Actiunile de testare fac parte dinCampania Nationala „Controleaza-ti Diabetul”derulata in perioada 14-18 noiembrie la Timisoara.

Ajunsa la cea de-a X-a editie, Campania isi propune informarea si educarea publicului larg cu privire la importanta preventiei diabetului, precum si asupra controlului eficient al acestei afectiuni si imbunatatirea stilului de viata pentru persoanele afectate de aceasta boala. De asemenea, campania vizeaza implicarea specialistilor, autoritatilor si a mass-media in propagarea mesajului de alarma cu privire la problematica diabetului zaharat.

Organizatori stiintifici: Asociatia Romana de Educatie in Diabet, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara

Parteneri stiintifici: Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, Asociatia de Podiatrie

Management campanie: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Surse:

1http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/populatia_romaniei_pe_localitati_la_1ianuarie2016_0.pdf

2,4http://www.diabetesatlas.org/key-messages.html

3 Studiul PREDATORR

Articolul precedentCampania Nationala Controleaza-ti Diabetul ajunge in acest an la Timisoara
Articolul următor6.817 candidati sustin astazi concursul de admitere in rezidentiat