Peste 1000 de femei din 8 orase din Romania vor beneficia de educatie perinatala gratuita, din partea Asociatiei SAMAS

0
53

Din aceasta toamna, peste 1000 de femei din medii defavorizate din 8 orase din tara vor beneficia timp de sase luni de cursuri si suport gratuit in legatura cu sarcina si ingrijirea copilului, in cadrul unui program social derulat de catre Asociatia SAMAS, se anunta intr-un comunicat de presa.

Educatorii preinatali SAMAS vor instrui femei din orase precum Bucuresti, Bistrita, Constanta, Drobeta-Turnu Severin, Focsani, Medgidia, Pitesti si Tirgu-Mures prin cursuri individuale sau de grup despre sarcina, nastere normala si medicalizata, alaptare, diversificare, ingrijirea bebelusului, recuperare abdo-perineala si sisteme de purtare a bebelusilor.

Programul este destinat cresterii ratei de alaptare exclusiva pentru minimum sase luni, precum si facilitarii accesului la pregatirea pentru nastere, realizata de educatori perinatali certificati.

in programul social se pot inscrie femei care fac parte din familii cu venit minim pe membru de 500 de lei, care sunt victime ale violentei in familie, femei care au devenit mame inainte de a implini 18 ani, cele aflate in case de protectie sau centre de ingrijire a copilului sau femei discriminate etnic, disponibilizate etc.

„in practica obstetricala, observam, dintotdeauna, o asociere intre statutul social al pacientelor si patologia obstetricala majora. in cazul persoanelor cu un statut social scazut, exista o intarziere in prezentarea la doctor, o lipsa a masurilor profilactice, in foarte multe situatii, acces limitat la apa si, implicit, o igiena deficitara. Nasterea prematura este de doua-trei ori mai mare in cadrul acestui segment de populatie. Dincolo de calitatea serviciilor medicale, este insa de o reala importanta sa identificam segmentul de populatie cu probleme sociale majore si sa promovam un program educational, exact acolo unde este mai mare nevoie de el”, a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, conform aceluiasi comunicat de presa.

Costurile Asociatiei SAMAS cu programul social se ridica la 40.000 de euro pentru perioada 2015-2016, potrivit Anei Maita, vicepresedinte al organizatiei.

Datele Institutului National de Statistica citate in comunicat indica faptul ca Romania ramane pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile (8,5 la 1000 de copii nascuti vii, in 2013).

Cauza primara a mortalitatii in randul copiilor este legata de perioada perinatala, majoritatea deceselor inregistrandu-se in randul bebelusii nascuti prematur, cel mai mare risc fiind prezent la nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2,5 kg.

Malnutritia, starea de sanatate precara a mamei, lipsa controalelor din perioada sarcinii sunt printre factorii care duc la o greutate mica a bebelusilor la nastere.

Nici in ceea ce priveste rata alaptarii exclusive la san situatia nu este mai buna: 12% fata de 30% , media Uniunii Europene, cum reiese dintr-un studiu desfasurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF, citat in respectivul comunicat de presa.

Articolul precedentProf. dr. Rafila: Solutia pentru lipsa vaccinurilor, un stoc care sa acopere necesarul pentru cel putin un an
Articolul următorMinistrul Sanatatii: S-a incheiat procesul de negociere cu companiile farmaceutice pentru hepatita C, ciroza si post-transplant