Peste 1.500 de galateni si-au testat gratuit glicemia, in cadrul Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul” Galati

0
42

Cea de-a VI-a editie a Campaniei Nationale a€œControleaza-ti Diabetul”, desfasurata la Galati in perioada 28 si 29 martie 2014, a fost un real succes. inca de la primele ore ale diminetii, galatenii s-au prezentat in numar mare la cortul special amenajat in centrul orasului pentru a-si verifica valorile glicemice. Per total, peste 1.500 de galateni si-au testat gratuit glicemia si hemoglobina glicata in cadrul Campaniei Nationale a€œControleaza-ti Diabetul”, editia Galati, eveniment organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Galati.

„in timp ce mergeam spre Consiliul Judetean, am vazut cortul cu cei care efectuau analizele gratuite si coada impresionanta de galateni care asteptau sa beneficieze de aceste servicii – iata ca s-a trecut de la vorbe la fapte. Trebuie sa marturisesc ca pentru mine este un moment de mare satisfactie faptul ca una din problemele majore ale sanatatii poporului roman – diabetul zaharat – este abordata la nivelul cel mai eficient de interventie – profilaxia si diagnosticul precoce”,a declarat in cadrul conferintei de presa prof. dr. Nicolae Bacalbasa, presedintele Consiliului Judetean Galati.

La randul sau, decanul Facultatii de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii „Dunarea de Jos”, prof. dr. Aurel Nechita, a vorbit in cadrul conferintei de presa despre importanta si necesitatea unei astfel de initiative, dar si despre numarul tot mai mare de cazuri de diabet zaharat. Numai in Galati, in ultimi 10 ani, numarul diabeticilor a crescut de peste 10 ori. Astfel, daca in 1993 erau diagnosticati 2.793 de diabetici, in prezent numarul acestora a crescut la aproximativ 24.600.

„Incidenta diabetului este intr-o crestere alarmanta, iar Galatiul nu iese din statistica Romaniei in privinta cazurilor de diabet. Potrivit statisticilor europene, mondiale si nationale, pana in 2030, practic, numarul diabeticilor va creste cu 55%. ingrijorator este si faptul ca avem acum cazuri de sugari care au diabet zaharat. Am crezut ca doar in cartile de specialitate exista asa ceva, dar nu. Numai la Galati avem trei sugari de 6-7 luni cu diabet zaharat”, a explicat prof. dr. Aurel Nechita.

Statisticile furnizate de Federatia Internationala de Diabet arata ca putem vorbi de ocrestere epidemica a diabetului zaharat in intreaga lume. Din acest motiv, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice atrage atentia asupra incidentei crescute a diabetului zaharat in Romania, diagnosticarii precoce si mentinerii sub control a valorilor glicemice.

„Tratamentul diabetului este extrem de complex, gravitatea complicatiilor este deosebita, iar consecintele sociale, profesionale si familiale sunt devastatoare. Costul poate atinge 16% din bugetul alocat sanatatii fiecarei tari si, de aceea, noi trebuie sa promovam aceste mesaje, sa semnalam ca exista multe cazuri de diabet zaharat, ca aceasta afectiune se diagnosticheaza usor si ca odata dobandit, diabetul zaharat trebuie mentinut sub control”, a explicat prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Referitor la controlul eficient al diabetului zaharat, conf. dr. Magdalena Morosanu, seful Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Galati, a precizat ca un rol esential il are comunicarea dintre medic si persoana cu diabet: „Munca noastra trebuie sa fie foarte convingatoare pentru o persoana care, la prima confruntare cu boala, trebuie sa proceseze foarte multe notiuni si informatii, pentru ca apoi sa-si castige independenta in a-si controla afectiunea”.

Campania Nationala a€œControleaza-ti Diabetul”, editia Galati, a cuprins numeroase actiuni de informare si educare a populatiei cu privire la complexitatea diabetului zaharat. Astfel, in prima zi a campaniei, galatenii au invatat importanta miscarii in controlul diabetului zaharat prin intermediul unui spectacol de dans. Sub motto-ul a€œSport pentru tine, miscare pentru sanatatea ta”, au dansat aproximativ 30 de copii, membrii in trupa Şcolii de dans a€œFantastic Dance Club” din Galati. De asemenea, mesajul campaniei: a€œLupta impotriva diabetului inseamna preventie si control” a fost colantat pe o linie de transport public local, pentru a ajunge la cat mai multi galateni.

Totodata, in cadrul campaniei a fost organizat si Cursul Diabet, Sindrom Metabolic si alte Boli legate de Nutritie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), destinatprofesionistii din domeniul medical implicati in managementul diabetului zaharat. Manifestarea a reunit aproximativ 100 de medici diabetologi, nefrologi, internisti, oftalmologi, pediatri, medici de familie si alte specialitati implicate in managementul diabetului zaharat.

Campania Nationala a€œControleaza-ti Diabetul” este o initiativa aSocietatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, ce se desfasoara anual, prin rotatie, in diferite zone din Romania.

www.controleaza-diabetul.ro

Organizator stiintific: Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Partener local: Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Galati

Organizator stiintific local:Universitatea de Medicina si Farmacie a€œDunarea de Jos” Galati

Parteneri institutionali locali: Primaria Municipiului Galati, Institutia Prefectului Judetului Galati, Consiliul Judetean Galati

Partener Principal: Astra Zeneca

Partener Testari: MSD

Partener Gold: Sanofi

Parteneri Silver: Abbott, Worwag

Partener: Servier

Articolul precedentBugetul pentru hemofilie si talasemie creste cu 40%
Articolul următorMS: Pacientele cu cancer mamar vor avea acces la tratamente de ultima generatie si operatii de reconstructie mamara