Bugetul pentru hemofilie si talasemie creste cu 40%

0
26

Ministrul sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu, a anuntat astazi cresterea cu 40% a bugetului Programului national de tratament al hemofiliei si talasemiei. Astfel, bugetul initial, de 40 de milioane de lei pentru anul in curs va ajunge la 65,16 milioane, in crestere cu aproximativ 40% fata de cel din 2013, de 47 de milioane de lei. Ministrul a admis insa ca aceasta crestere nu va fi suficienta pentru a acoperi solicitarile justificate ale hemofilicilor pentru un tratament conform standardelor europene.

in cadrul dezbaterii „Hemofilia este tratabila: bolnavii cu hemofilie vor sa traiasca”, dr. Banicioiu s-a declarat un adept al licitatiilor centralizate pentru medicamente si al reinfiintarii centrelor regionale, care sa scuteasca pacientii de deplasari in vederea obtinerii tratamentului.

Dr. Vasile Cepoi, consilierul prim-ministrului, a afirmat cu ocazia dezbaterii ca sistemul sanitar trebuie sa acopere povara financiara determinata de boala si care nu poate fi suportata doar de pacient. in acest sens, dsa a amintit ca in Romania sunt compensate expectorante, antiacide si antiinflamatoare in valoare de zeci de milioane de euro. Astfel, nu poate fi acordata prioritate tratamentelor bolilor cu risc vital sau functional major, printre care si hemofilia.

Ad in title
Articolul precedentMecanismul de actualizare a listei de compensate va fi gata saptamana viitoare,dar lista mai are de asteptat
Articolul următorPeste 1.500 de galateni si-au testat gratuit glicemia, in cadrul Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul” Galati