Perspective de control eficient in hipertensiunea arteriala

0
267

Hipertensiunea arteriala (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat numar de decese, atat pe plan global, cat si in Romania, asociata cu 62% din totalul deceselor inregistrate in tara noastra.

Unul dintre obiectivele de baza in combaterea efectelor HTA la nivel populational este cresterea gradului de constientizare a acestei afectiuni. Aparitia hipertensiunii arteriale este, in majoritatea cazurilor, declansata de factorii dependenti de stilul de viata, care pot fi modificati.

Dieta nesanatoasa este asociata cu aproximativ jumatate din cazurile de hipertensiune, in timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scazut de potasiu, generat de o cantitate mica de legume si fructe in alimentatie, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune. Obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizica, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale.

in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii, organizata in fiecare an, in data de 17 mai, Societatea Romana de Hipertensiune a realizat o serie de evenimente in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara pentru a prezenta opiniei publice problematica si impactul hipertensiunii arteriale la nivel populational.

Prin Studiul Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania – SEPHAR III, derulat de catre Societatea Romana de Hipertensiune, s-a realizat evaluarea prevalentei HTA si a principalilor factorilor de risc cardiovascular precum si identificarea tendintei lor evolutive. in studiu au fost implicati 2065 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani, carora li s-au aplicat teste de laborator si paraclinice ce au permis realizarea unei evaluari complete a riscului cardiovascular la care sunt supusi.

Articolul precedentEvolutia prevalentei hipertensiunii arteriale in Romania, discutata de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii
Articolul următorOFICIAL: Vlad Voiculescu, propus la conducerea Ministerului Sanatatii