Date preliminare Studiu SEPHAR III: In Bucuresti, prevalenta hipertensiunii arteriale este de 50.6%, peste media nationala

0
52

Prevalenta hipertensiunii arteriale in Bucuresti este de 50,6%, adica peste media nationala, potrivit datelor preliminarii ale Studiului SEPHAR III.

La nivel de regiuni, prevalente peste media nationala s-au inregistrat in regiunea Vest (58.3%), Sud-Vest (53.2%), Bucuresti-Ilfov (51.9%) si Nord-Vest (50.7%), arata rezultatele preliminare ale Studiului SEPHAR III. Pe de alta parte, zone cu o prevalenta mai scazuta sunt: Centru (47.4%), Sud (46.7%), Nord-Est (46.6%), respectiv Sud-Est (44.3%).

Hipertensiunea arteriala (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat numar de decese, atat pe plan global, cat si in Romania.

Raportat la impactul pe care il are din punct de vedere al afectiunilor cardiovasculare, hipertensiunea arteriala este asociata cu 62% din totalul deceselor inregistrate in tara noastra1, care in 2014 s-au ridicat la 254.7912.

in acest context, existenta unor planuri de actiune si a unor programe de preventie este mai mult decat necesara.

a€œO tara fara registre nationale ale principalelor patologii nu poate face mai multe lucruri esentiale: sa evalueze efortul atat de resurse umane cat si de resurse financiare pentru prevenirea si tratamentul patologiei respective. Daca nu poti sa iti proiectezi nevoia de resurse, atunci dupa ce plan faci cheltuielile?”, a declarat in cadrul conferintei de presa prilejuita de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale, din data de 17 mai 2016, acad. Victor Voicu, presedinte al Sectiei de stiinte Medicale a Academiei Romane si secretar general Academia Romana.

in cadrul manifestarii desfasurate in Biblioteca Academiei Romane s-a pus accent si pe nevoia de transmitere a unor mesaje corecte catre populatie astfel incat boala sa fie constientizata de cat mai multe persoane.

a€œAceste perspective de control eficient exista cu conditia ca noi medicii sa transmitem mesaje corecte catre populatie, mass-media sa transmita mesaje corecte catre populatie si sa ne ajute, sa fie alaturi de noi, si autoritatile sa sprijine aceste proiecte de preventie. Şi atunci pot sa fie si aceste perspective care undeva se lungesc pe interval de cativa ani de aici incolo”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune.

Totodata, prof. univ. dr. Doina Dimulescu, manager al Spitalului Universitar de Urgenta Elias Bucuresti a declarat ca a€œhipertensiunea arteriala este o suferinta foarte putin simptomatica la marea majoritate a pacientilor, mai ales cand cresterile tensionale se instaleaza progresiv in decursul timpului. Pacientii nu au niciun fel de simptome si sunt descoperiti uneori intamplator la controale medicale. Alteori sunt descoperiti doar cand ajung sa faca o complicatie si evident ca in aceasta perioada in care ei nu sunt constienti de existenta suferintei nu primesc niciun fel de tratament. Acest concept awareness, constientizarea, recunoasterea existentei suferintei este extrem de important atat pentru pacienti cat si pentru mediul medical si pentru societate.”

Surse:

1 Studiul SEPHAR I si II

2 www.insse.ro

Articolul precedentEvolutia prevalentei hipertensiunii arteriale in Romania, discutata de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii
Articolul următorOFICIAL: Vlad Voiculescu, propus la conducerea Ministerului Sanatatii