Persoanele instarite traiesc mai mulţi ani fara afecţiuni – studiu

0
352

Persoanele instarite traiesc mai mulţi ani fara afecţiuni in comparaţie cu cele care au o situaţie materiala precara, conform unui studiu efectuat in Marea Britanie, citat marţi de Press Association.
O echipa de cercetatori a analizat date prelevate de la peste 25.000 de persoane de 50 de ani şi peste aceasta varsta, cuprinse in Studiul britanic longitudinal privind imbatranirea şi in Studiul american privind sanatatea şi pensionarea. Oamenii de ştiinţa nu au descoperit diferenţe majore intre Marea Britanie şi SUA in ceea ce priveşte speranţa de viaţa, insa au constatat ca situaţia materiala a subiecţilor a avut o influenţa semnificativa asupra numarului de ani traiţi fara dizabilitaţi, scrie Agerpres.
Dupa 50 de ani, cei mai instariţi barbaţi din Anglia şi SUA au trait in jur de 31 de ani avand o stare buna de sanatate, comparativ cu aproximativ 22-23 de ani in cazul celor din grupul de barbaţi cu o situaţie materiala mai puţin buna.
in ceea ce priveşte femeile instarite din SUA şi Anglia, dupa 50 de ani acestea au trait in jur de 33 de ani avand o stare buna de sanatate, spre deosebire de 24-25 de ani in cazul celor din grupul de femei cu o situaţie materiala mai puţin buna.
Echipa de cercetatori, condusa de University College London (UCL), a concluzionat: ”Inegalitaţile in speranţa de viaţa sanatoasa sunt prezente in ambele ţari, cu o magnitudine similara. in ambele ţari, eforturile de reducere a inegalitaţilor in ceea ce priveşte sanatatea ar trebui sa vizeze persoanele din grupurile socioeconomice defavorizate”.
”in timp ce speranţa de viaţa este un indicator util al sanataţii, calitatea vieţii, pe masura ce imbatranim este, de asemenea, cruciala. Prin evaluarea speranţei de viaţa sanatoasa putem obţine o estimare a numarului de ani traiţi avand o sanatate favorabila sau fara handicap”, a explicat doctor Paola Zaninotto, autoare principala a raportului UCL.
Studiul a fost publicat in Journal of Gerontology. 

Articolul precedentArad: Zeci de copii din aceeasiscoala cu eruptii cutanate, greturisi varsaturi
Articolul următorSindromul ”burnout”, asociat cu bataile neregulate ale inimii – studiu