La nivel national, un roman din patru are probleme cu somnul, ceea ce pe termen scurt provoaca stari accentuate de oboseala in timpul zilei si scaderea puterii de concentrare, iar pe termen lung poate determina aparitia unor grave probleme de sanatate.

in acest context, medicii specialistii le recomanda oamenilor sa doarma suficient, adica intre 7-8 ore pe noapte. Unul dintre factorii favorizanti care scurteaza durata somnului este stilul de viata stresant, si din acest motiv, oamenii pot dezvolta grave probleme de sanatate. Rezultatele unui studiu realizat de cercetatorii americani pe un esantion de peste 30.000 de persoane cu varste sub 60 de ani au aratat ca persoanele care dorm mai putin de sapte ore pe noapte prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi de o boala de inima.

Totodata, somnul insuficient din timpul noptii poate duce la dezvoltarea cancerului mamar, potrivit studiilor realizate de catre oamenii de stiinta din Japonia. Cercetatorii au realizat un studiu pe un esantion de aproximativ 24.000 de femei cu varste cuprinse intre 40-79 de ani si au observat ca acele femei care obisnuiau sa doarma mai putin de sapte ore pe noapte au fost diagnosticate cu cancer la san. Cu toate acestea, specialistii nu au putut stabili o legatura exacta intre cancerul la san si durata somnului, insa banuiesc ca este vorba despre fondul genetic.

De asemenea, persoanele care dorm putin noaptea prezinta un risc crescut de cancer de colon. Mai exact, oboseala acumulata pe timpul zilei ii determina pe oameni sa consume mai multe alimente sarace in fibre alimentare si bogate in grasimi, de unde si gravele probleme de la nivelul colonului.