Cercetatorii francezi au dat publicitatii o informatie ingrijoratoare. Potrivit acestora, femeile care apeleaza la tratamentele de fertilizare in vitro risca sa dea nastere unor copii bolnavi de leucemie.

Oamenii de stiinta francezi, prezenti la o conferinta pe tema cancerului la copii ce a avut loc la Londra au sustinut ca tratamentele de fertilizare in vitro sunt asociate cu un risc de 2,6 ori mai mare de a dezvolta leucemie acuta limfoblastica, una dintre cele mai intalnite forme de leucemie la copii. De asemenea, acesti copii prezinta un risc de 2,3 ori mai mare de a dezvolta o forma rara de leucemie, cum ar fi leucemia mieloblastica .

Totodata, cercetatorii francezi au ajuns la concluzia ca si in cazul cuplurilor fertile, dificultatea de a concepe timp de un an de zile este asociata cu un risc cu 50% mai mare de leucemie.

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 764 de copii diagnosticati cu leucemie si 1.681 copii sanatosi. Pe durata cercetarii, mamele au fost intrebate despre problemele de fertilizare, despre metodele de fertilizare folosite (fertilizare in vitro, inseminare artificiala sau stimulare ovariana). Se pare ca o posibila cauza a leucemiei la nou-nascuti este oferita de medicamentele de stimulare ovariana.

Pe de alta parte, foarte multi oamenii de stiinta contesta concluzia studiului francez. Acestia sustin ca nu s-au realizat inca studii concludente care sa dovedeasca ca procedurile de fertilizare in vitro duc la nasterea unor copii mai putin sanatosi decat cei conceputi prin metoda naturala.