Persoanele care mananca repede prezinta un risc de aparitie a diabetului de doua ori si jumatate mai mare, spre deosebire de oamenii care mananca mai incet, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Lituania. Explicatia este aceea ca mancatul rapid incurajeaza procesul de acumulare a grasimii, ceea ce duce la dezvoltarea diabetului.

Studiul a fost realizat pe un esantion de aproximativ 700 de persoane dintre care 234 au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Participantii la studiu au completat chestionare referitoare la stilul de viata, dietele urmate de-a lungul timpului, rapiditatea cu care mananca, frecventa exercitiilor fizice precum si a fumatului.

De asemenea, fiecare persoana a fost masurata si cantarita pentru a i se determina indicelui de masa corporala si pentru a afla daca sunt sau nu obeze. in urma acestor actiuni s-a constatat ca persoanele care mananca mai repede decat majoritatea oamenilor prezinta un risc mai ridicat de diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu au putut identifica mecanismul prin care mancatul rapid influenteaza aparitia diabetului.

La nivel mondial, incidenta diabetului zaharat 2 este in crestere, boala devenind o pandemie. Diabetul este rezultatul interactiunii intre factorii de mediu si factorii genetici, prin urmare identificarea factorilor de risc modificabili este esentiala. Astfel, prin identificarea factorilor se urmareste reducerea numarului de persoane care sufera de diabet.