Persoanele care au fumat toata viata cate o tigara pe zi au un risc de deces prematur cu 64% mai mare fata de nefumatori

0
736

Decesul prematur asociat cu fumatul, respectiv cu numarul tigarilor fumate a fost cuantificat intr-un studiu american. Mai precis, persoanele care au fumat in mod constant in medie maximum o tigara pe zi, pe parcursul vietii lor, au prezentat un risc de deces prematur cu 64% mai mare fata de nefumatori, in timp ce persoanele care au fumat intre 1- 10 tigari pe zi au prezentat un risc de 87% mai mare de deces prematur fata de aceia care nu au fumat niciodata, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Institutul National al Cancerului (INC, Statele Unite ale Americii).

Aceeasi cercetare arata si ca riscurile au fost mai mici printre fostii fumatori, comparativ cu cei care au fost inca fumatori; riscul decesului prematur asociat fumatului a scazut odata cu renuntarea mai devreme la fumat.

Pentru studiu au fost inrolate 290.000 de persoane, cu varsta intre 59- 82 de ani (la inceputul cercetarii). Participantii au fost rugati sa raporteze cum au fumat pe parcursul vietii – intrebarile au fost impartite pe noua perioade ale vietii participantilor (incepand cu ziua in care s-au apucat si, unde era cazul, dupa varsta de 70 de ani). Dintre cei care erau fumatori, 159 au raportat ca au fumat mai putin de o tigara pe zi de-a lungul vietii, iar aproape 1.500 de oameni au declarat ca au fumat intre 1-10 tigari in fiecare zi.

Studiul a aratat si asocierea numarului tigarilor cu aparitia si dezvoltarea cancerului pulmonar. in acest sens, rezultatele studiului INC au aratat ca persoanele care au fumat in medie mai putin de o tigara pe zi pe parcursul vietii lor au prezentat de 9 ori mai multe sanse de a muri de cancer pulmonar decat nefumatorii, pe cand cei care au fumat intre 1 si 10 tigari pe zi au avut un risc de 12 ori mai mare de a muri de cancer pulmonar decat aceia care nu au fumat niciodata. De altfel, fumatorii a maximum unei tigari pe zi au prezentat un risc de sase ori mai crescut de a dezvolta boli respiratorii (cum ar fi emfizem pulmonar), comparativ cu nefumatorii. De asemenea, tot aceasta grupa de fumatori a prezentat un risc 1.6 ori mai crescut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decat nefumatorii.

Articolul precedentCum poate afecta stresul sanatatea orala
Articolul următorOMS: Copiii care supravietuiesc intoxicatiilor grave de plumb pot risca sa manifeste retard mintal sau tulburari de comportament