OMS: Copiii care supravietuiesc intoxicatiilor grave de plumb pot risca sa manifeste retard mintal sau tulburari de comportament

0
252

Plumbul este o substanta toxica cumulativa care afecteaza mai multe sisteme si organe ale corpului, iar in ceea ce priveste copiii mici, acesta este deosebit de daunator. Intoxicatiile cu plumb (sau saturnismul) pot aparea prin inhalarea particulelor de plumb generate de materialele care contin plumb (de exemplu: prin ardere, in timpul topirii, reciclare, extractie de vopsea cu plumb sau folosind benzina cu plumb sau combustibil pentru aviatie cu plumb) si ingestia de praf contaminate cu plumb sau chiar apa contaminata cu plumb (provinind de la conductele de plumb) sau produse alimentare (vitraj sau in recipient lipite cu plumb).

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), concentratiile de plumb din sange mai mici de 5 aµg/dl considerate odata a fi „nivele de siguranta”, in prezent pot determina scaderea inteligentei copiilor, dificultati de comportament si chiar probleme de invatare. De asemenea, conform OMS, expunerea copiilor la un nivel ridicat de plumb determina simptome precum coma, convulsii sau chiar moarte.

Copiii care supravietuiesc intoxicatiilor grave de plumb pot risca sa manifeste retard mintal sau tulburari de comportament. Mai precis, plumbul afecteaza dezvoltarea creierului copiilor – reducerea coeficientul de inteligenta (IQ), modificari de comportament (deficit de atentie si comportament antisocial), efecte ireversibile. Alte efecte ale expunerii de plumb sunt anemia, hipertensiunea arteriala, insuficienta renala, imunotoxicitatea si toxicitate pentru organele de reproducere.

in cazul adultilor, plumbul este distribuit creierului, ficatului, rinichilor si oaselor – stocarea in dinti si oase se face in cazul acumularii plumbului in timp.

Conform datelor Institutului pentru Masurare si Evaluare a Sanatatiie estimat ca, in anul 2013, expunerea la plumb a cauzat 853.000 de decese – prin efectele asupra sanatatii pe termen lung, in special in tarile cu venituri mici si mijlocii. Mai precis, institutul a estimat ca expunerea la plumb a provocat 9,3% din cazurile de dizabilitati intelectuale idiopatice, 4% din bolile cardiace ischemice si 6,6% din cazurile de accident vascular cerebral.

Articolul precedentPersoanele care au fumat toata viata cate o tigara pe zi au un risc de deces prematur cu 64% mai mare fata de nefumatori
Articolul următorSpecialist: 70% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt depistate in stadii care depasesc terapia chirurgicala