Cercetatorii americani au realizat un studiu potrivit caruia gatitul, spalatul vaselor sau curatenia reduc semnificativ riscul de Alzheimer, chiar si pentru persoanele de peste 80 de ani.

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 700 de voluntari cu varsta medie de 82 de ani, care au purtat timp de trei ani un dispozitiv cu ajutorul caruia le-au fost monitorizate activitatile desfasurate zilnic. De asemenea, participantii la studiu au fost supusi si unor teste cognitive, cu scopul de a li se evalua memoria si capacitatea de gandire.

Rezultatele ulterioare au aratat ca un numar de 71 de participanti au fost fost diagnosticati cu maladia Alzheimer. Prin urmare, oamenii de stiinta americani au ajuns la concluzia ca persoanele sedentare, mai putin active prezinta un risc mai mare sa dezvolte aceasta maladie, spre deosebire de persoanele active.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai devastatoare si costisitoare suferinte. La nivel european se estimeaza ca sunt 9,9 milioane de persoane care sufera de aceasta forma de dementa. Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca numarul persoanelor cu Alzheimer ar putea sa creasca si chiar sa se dubleze in urmatorii 30 de ani, odata cu cresterea sperantei de viata si a tendintelor de evolutie demografica.