Perioada octombrie „“ noiembrie, optima pentru vaccinarea antigripala

0
49

Romanii nu se inghesuie in cabinetele medicilor de familie pentru vaccinare, in ciuda numarului mare de decese provocate de gripa in anii trecuti. La inceputul sezonului gripal, specialistii atrag atentia ca fiecare dintre noi trebuie sa ne imunizam pentru a scapa de posibilele complicatii aduse de imbolnavire.

 „Mi-as fi dorit sa spun ca experienta anilor trecuti duce la o avalansa privind vaccinarea. Probabil ca vom sta mai bine ca anul trecut privind vaccinarea, dar cred ca trendul e doar in usoara crestere. Nu suntem atat de constienti incat sa ne vaccinam la nivel de masa, sa fie o vaccinare foarte clara pentru noi toti”, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase Institutul Matei Bals, intr-un interviu pentru Sanatatea Press Group.

Medicul sustine ca multe persoane evita vaccinarea din cauza ca nu cunosc beneficiile imunizarii sau pentru ca sunt gresit informati, de surse care pretind fara dovezi ca vaccinarea este periculoasa.

„Riscurile sunt foarte mici, prin vaccinare. Sigur ca nu exista vaccin care sa aiba reactii adverse zero. Dar, daca punem in balanta ce s-ar putea intampla daca fac gripa si as putea sa fac o forma severa, stim de anii trecuti ca asta inseamna complicatii si chiar deces, au fost 200 de decese numai anul trecut, si reactiile adverse, care de obicei sunt foarte mici, cred ca nu suporta comparatie”, a explicat dr. Marinescu.

Acesta a atras atentia ca vaccinarea este principala metoda de preventie, iar momentul potrivit pentru a face acest lucru este la inceputul sezonului. Doar asa se poate evita imbolnavirea, dar si impiedica aparitia epidemiilor care, automat, vor duce la forme complicate si chiar la decese.

„Nu stim cum vor evolua lucrurile in sezonul nou, nu stim daca vom avea un numar normal de cazuri, unul mult mai mare sau daca vom avea o epidemie. Și in anii care au trecut, lucrurile astea au fost imprevizibile. De obicei, ne dam seama in plin sezon, cand e prea tarziu, adica vaccinare anu mai e atat de eficienta. Sigur ca putem sa ne vaccinam si atunci, dar, daca vrem sa gandim un lucru si sa fie ceva preventiv, ar trebui sa fie vaccinarea acum, octombrie – noiembrie, tocmai in ideea de a o avalansa mare de cazuri de gripa”, a incheiat medicul.

in sezonul 2018-2019, in Romania au fost inregistrate 199 de decese confirmate cu virus gripal. Pentru sezonul 2019-2020, Ministerul Sanatatii a anuntat ca a cumparat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200 000 mai mult fata de anul trecut. Vaccinul achizitionat de Minister acopera patru tulpini gripale, asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Articolul precedentInfarctul miocardic: Tinerii, putin interesati sa corecteze factorii declansatorisi sa urmeze tratamentul indicat
Articolul următorO asociatie trage un semnal de alarma privind cazuri de migratie catre plamani a implanturilor contraceptive