Pericolul achiziționării și folosirii ”tratamentelor minune” din mediul online. Avertismentul medicilor

0
120

Mare atenție la pericolul pe care îl reprezintă folosirea unor ”suplimente” și ”medicamente minune”, cu efecte miraculoase, promovate în mediul online. Medicii avertizează că informațiile medicale, care însoțesc aceste produse, sunt în mare parte false.

”Atunci când ne prezentăm într-o farmacie și solicităm un medicament, farmacistul este cel care ne spune ce poate să ne elibereze fără prescripție medicală și pentru ce tipuri de medicamente avem nevoie de recomandarea unui medic. Este extrem de important ca reclamele sau/și informările mai ales în social media despre posibile tratamente să fie reglementate și verificate de autorități. Din păcate, așa cum s-a mai întâmplat, unii dintre acești pacienți care cumpără așa zise tratamente minue pot să se prezinte ulterior în cabinetele medicilor sau în serviciile de urgență cu reacții adverse. Mai mult, unii dintre aceștia nu recunosc medicația pe care și-au administrat-o, nu neapărat pentru că nu vor, ci pentru că, poate, nici nu asociază simptomele cu medicația pe care au luat-o și atunci diagnosticul episodului acut este mult mai greu de pus”, a declarat în exclusivitate, pentru Sănătatea TV și RoHealth Review, Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler.

Medicul pneumolog Beatrice Mahler atrage atenția asupra impactului pe care astfel de mesaje false, care circulă în social media, îl au în ceea ce privește relația medic-pacient.

”Din păcate, fenomenul de informare falsă a persoanelor despre diverse patologii în social media este extrem de prezent. Știm foarte bine că, în ultimii doi ani, acest lucru a condus la percepții care au avut un impact direct asupra relației medic-pacient, lucru pe care nu ni-l dorim, pentru că, până la urmă, cel care pierde în această ecuație este pacientul. Scăderea încrederii în medic, scăderea încrederii în sistemul de sănătate, evitarea demersului care este uneori extrem de dificil – bilet de trimitere de la medicul de familie, programare, consult și ulterior tratament –  pentru a ajunge la medicul specialist, sunt doar câteva consecințe ale acestui tip de falsă informare, falsă publicitate. În mod cert aceste metode înșelătoare de informare/reclamă nu pot fi o soluție pentru pacienții noștri”, a declarat, pentru Sănătatea Tv și RoHealth Review, Șef. Lucr. Dr. Beatrice Mahler.

Imaginea și numele cunoscutului medic pneumolog Beatrice Mahler au fost folosite, în mod fraudulos, de un site pentru a promova un așa zis ”medicament” împotriva paraziților intestinali.

”Există și un interviu care însoțește această imagine, în care îmi sunt atribuite declarații, sunt citată într-un dialog cu un ipotetic jurnalist, declarații care nu au fost date în niciun caz de mine. Este anormal, pentru că pe de o parte informațiile respective nu sunt ale mele, iar pe de altă parte aceste mesaje aduc prejudicii nu numai persoanei respective, ci și potențialilor pacienți care ar avea încredere într-o astfel de recomandare. Si mai grav este că mare parte din informațiile medicale prezentate în aceste interviuri sunt false. Anul trecut am primit două e-mailuri la Institutul ”Marius Nasta”, după ce câteva zile apăruse imaginea mea însoțită de o recomandare la un așa zis medicament antiparazitar, despre chiar nu am avut cunoștință decât de la persoanele care mi-au semnalat acest lucru și care chiar voiau să cumpere medicamentul respectiv pentru că recomandarea venea din partea unui medic, recent se pare că acest tip de publicitate a reapărut în social media”, ne-a declarat Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler.

Medicul a subliniat necesitatea reglementării din punct de vedere legal a unor măsuri concrete, în astfel de situații.

”Din cauza unor astfel de interviuri și asocieri realizate în fals, cu vădită dorință de înșelăciune, deoarece eu nu am dat niciodată un astfel de interviu, iar ca medic nu aș fi putut vreodată să susțin un astfel de articol, mai ales că specialitatea mea este pneumologia, iar în articolul realizat în fals se vorbește despre un produs despre care nu știm ce studii are, dacă are, dar se adresează oricum unei alte specialități medicale, există posibilitatea ca cei care citesc acele rânduri și nu au cum să verifice informația, nu au cunoștințele necesare despre ce înseamnă fake news în sistemul de sănătate, să se lase păcăliți și să achiziționeze astfel de produse”, a explicat medicul pneumolog.

Prof. univ. dr. Maria Moța: Reclame mincinoase și periculoase pentru pacienți

Și numele și imaginea reputatului medic diabetolog Maria Moța au fost folosite, fără drept, pentru promovarea unui medicament minune pentru diabet. Mai mult, pe site-ul care promovează și vinde acest tratament, există și un interviu fals cu prof. univ dr. Maria Moța, în care se recomandă chiar renunțarea la medicația antidiabetică.

”Reclame mincinoase și periculoase. În urmă cu aproape o lună m-au sunat numeroși colegi și pacienți și m-au întrebat ce pot să le aduc ca date suplimentare legate de un medicament minune care s-ar putea folosi în tratamentul diabetului. Am rămas extrem de mirată, nu știam despre ce este vorba. Mi-au trimis colegii un link, unde am citit un interviu, care ar fi avut loc cu mine. Cert este că se afirma că sunt total împotriva medicației antidiabetice standard, cu vechime mai mare, și a medicației moderne și că toate aceste medicamente fac rău pacientului cu diabet, iar eu recomandam în acel interviu fals un medicament minune care era valabil pentru absolut toți pacienții, pe care trebuia să îl cumperi de pe site-ul respectiv. Totul era un fals, legat de declarația mea și așa zisa recomandare. Mi-au luat o poză de pe internet, bineînțeles fără acordul meu, mi-au pus numele și au inventat o poveste. Mi se pare o acțiune periculoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este cumva un furt al identității mele, niciodată nu am gândit în acest fel. Sunt adepta medicației antidiabetice verificată, cu studii clinice în spate, care să nu pună în pericol viața pacienților noștri. Pe de altă parte, sunt adepta medicației centrate pe pacient, fiecare tip de pacient necesită un anumit tip de medicație, în funcție de boala lui, de complicații, de comorbidități. Pacienților li se sugerează să cumpere o substanță pe care eu nu o cunosc. Folosindu-se de numele meu, probabil o mare parte din pacienți au crezut și au încercat să procure acel medicament. Acest lucru mi se pare a fi foarte, foarte periculos. Aș cataloga drept înșelăciune această modalitate prin care se încearcă  sugerarea pacienților noștri bolnavi, care necesită o terapie foarte bine centrată pe tipul lor de boală, să cumpere astfel de medicamente”, a declarat în exclusivitate, pentru Sănătatea TV și RoHealth Review, prof. univ. dr. Maria Moța.

Imaginea mai multor medici cunoscuți este folosită fără acordul acestora în promovarea a diverse ”suplimente” și ”medicamente minune”. De la profesorul Adrian Streinu Cercel, la diabetologul Maria Moța, medicul pneumolog Beatrice Mahler, medicul oftalmolog Monica Pop, medicul chirurg Radu Zamfir, până chiar la ministrul Sănătății, pozele și numele acestora sunt folosite pentru a promova și susține anumite ”tratamente”.

Sub titluri bombastice, care nu au legătură cu realitatea – precum ”Haos farmaceutic în România. Cum farmaciștii noștri lacomi au ascuns cel mai bine vândut medicament din Europa pentru recuperarea nechirugicală a vederii” sau ”Miliarde pe diabet. Investigația a deschis o conspirație masivă a medicilor și farmaciștilor împotriva populației din România” ori ”Toată lumea a uitat acest remediu străvechi pentru paraziții intestinali”, precum și ”Scăpați de 7 boli în 7 zile” – asociate cu imaginile unor medici cunoscuți, se încearcă atragerea potențialilor clienți.

Detalii în materialul publicat de RoHealth Review.

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Dezvoltarea programului de vaccinare anti-HPV trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândită în 2008
Articolul următorSpitalul „Victor Babeş” Timişoara: Centru de testare gratuită a persoanelor cu simptomatologie SARS-CoV-2, de luni