Pericol de atac de cord pentru fanii inraiti ai fotbalului – studiu

0
3

Cercetatorii de la Universitatea din Oxford au ajuns la concluzia ca fanii devotati fotbalului ating un nivel de stres atat de ridicat incat risca sa faca atac de cord, arata rezultatul unui studiu.

Testul a fost realizat pe saliva a 40 de suporteri brazilieni, fiind analizat nivelul de cortizol, in urma pierderii istorice la Campionatul Mondial din anul 2014 cand Germania a invins Brazilia in semifinala cu 7-1. Nivelurile cortizolului au fost ridicate, fapt care i-a determinat pe oamenii de stiinta sa avertizeze ca acest lucru poate fi periculos, pentru ca determina cresterea tensiunii arteriale si incordarea inimii. 

„Fanii care sunt atasati de echipa favorita experimenteaza cel mai mare nivel de stres atunci cand urmaresc un meci”, a spus dr. Martha Newson, cercetator la Centrul pentru Studiul Coeziunii Sociale la Universitatea Oxford, citata de BBC.

Cercetatorii au atentionat ca nivelurile mari de cortizol un timp indelungat pot constrange vasele de sange, ridica tensiunea arteriala si deterioreaza o inima deja slabita.

Cortizolul crescut poate, de asemenea, sa le ofere oamenilor sentimentul ca viata lor este in pericol sau ca sunt atacati.

Cercetarile anterioare au aratat o crestere a atacurilor de cord in randul fanilor in zilele importante de meci, indiferent daca sustin un club sau o tara.

„A fost un meci crunt – atat de multi oameni au izbucnit in plans”, a spus dr. Newson. insa fanii au folosit strategii de coping petru reducerea stresului, cum ar fi umorul si imbratisarea, aducandu-l la nivelurile premergatoare meciului pana la fluierul final.

Dr. Newson a sugerat ca pentru reducerea nivelului de stres, stadioanele ar trebui sa diminueze luminile si sa puna o muzica calmanta dupa jocurile extrem de importante. „Cluburile pot fi capabile sa ofere proiectii cardiace sau alte masuri de sanatate fanilor extrem de dedicati, care prezinta cel mai mare risc sa se confrunte cu stres crescut in timpul jocului”, a adaugat ea.

 

Articolul precedentMinisterul Sanatatii: Au existat alerte de infectie cu noul coronavirus la Cluj, Timisoara, Constantasi Bucuresti, dar toate au fost infirmate
Articolul următorBoala Parkinson ar putea debuta inainte de nastere – studiu