Pericol de accidente de sabatori; cat de periculos este dopul de la sticla desampanie

0
398

Dopurile sticlelor de sampanie sunt foarte periculoase si pot provoca accidente grave, inclusiv obire, avertizeaza medicii britanici.

Acestia spun ca in perioada sarbatorilor numarul accidentelor de acest gen este ridicat, iar consecintele pot fi dramatice daca dopul de la sampanie intra cu viteza in ochi. 

Viteza dopului poate atinge chiar 90 de kilometri pe ora, avertizeaza dr. Amir Hamid, consultant in ingrijirea ochilor la o clinica din Londra. Specialistii spun ca desi ca globul ocular este protejat de oasele din jurul ochiului, dopurile de sampanie care zboara repede sunt mai mici decat acea zona si pot provoca mari accidente cand lovesc ochii.

„Pe masura ce se deplaseaza cu o asemenea viteza, pana la 55 de mile pe ora (89 km/h), poate provoca leziuni corneei, precum si deteriorarea mai extinsa a partilor interioare foarte fragile ale ochiului. Unele dintre aceste cazuri pot necesita o interventie chirurgicala”, a declarat Hamid.

Un studiu anterior publicat in Jurnalul Britanic de Oftalmologie a analizat 12.899 de cazuri de leziuni oculare cauzate de bauturile carbogazoase si a constatat ca plutele de sampanie sunt responsabile pentru majoritatea accidentelor.

„O sticla de sampanie de 750 ml contine 4,125 litri de dioxid de carbon cu o presiune de 6,2 bari – de aproape trei ori mai mare decat o anvelopa auto obisnuita. Aceasta poate lansa dopul de 30 de grame pana la o distanta de 13 metri”, se arata in lucrare.

„Reflexul de clipire nu ofera ajutor: de la distanta de deschidere tipica de 60 cm, dopul are nevoie de mai putin de 0,05 secunde pentru a ajunge la ochi”, mai arata studiul.

 

Cum se deschide sticla de sampanie in siguranta

 

Un reprezentant al unei firme de vinuri din Marea Britanie i-a sfatuit pe toti cei care merg la petreceri sa se asigure ca toate sticlele de sampanie sunt deschise in siguranta, departe de oameni. Gavin Kean a adaugat ca racirea lor la temperatura corecta de la sase pana la zece grade Celsius ajuta la reducerea riscului de sarire rapida a dopului.

„inclinati sticla intr-un unghi de 30 de grade. Prindeti dopul si folositi cealalta mana pentru a prinde baza sticlei. intoarceti sticla, nu dopul – sunetul ar trebui sa fie un „phhhuut” linistit si nu un dop care explodeaza”, a mai spus Kean.

Iarna trecuta, accidentele la ochi inregistrate in Marea Britanie au fost printre primele cauze de prezentare la medic. in SUA, datele au aratat ca dopurile sticlelor de sampanie sunt responsabile pentru pana la 20% din astfel de accidente.

Articolul precedentProductia de hrana va trebui aproape dublata in 2100, din cauza cresterii populatiei lumii, a inaltimiisi a greutatii oamenilor
Articolul următorColesterolul ar putea avea legatura cu declansarea sclerozei laterale amiotrofice