Virusurile hepatitice sunt din ce in ce mai raspandinte pe teritoriul Romaniei, constituind o problema majora. La nivelul tarii noastre, virusurile hepatitice cele mai raspandite si care afecteaza profund populatia sunt B si C. De altfel, consecintele sunt destul de neplacute. Pe langa faptul ca se poate ajunge la hepatita cronica sau ciroza pot aparea si situatii in care la nivelul celulelor hepatice apar celule tumorale.

in ceea ce priveste tratamentul propriu-zis al bolnavului care deja e infectat, vestile sunt cat se poate de bune. „Pentru virusul B putem controla infectia. Eliminam virusul din sange, in ficat ramanand doar o forma larvata. in acest stadiu, daca pacientul continua tratamentul atunci el devine o persoana necontagioasa si isi reduce la maxim riscul de ciroza si de cancer hepatic, dar nu la zero. Mai exact, acest pacient nu mai are virusul in sange, are doar formele larvate in ficat si necesita o data la 6 – 12 luni un control medical. Aceasta in 100% din cazuri”, a mai declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului si seful Centrului de Medicina interna si Nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

in ceea ce priveste virusul hepatitic C, desi nu exista un vaccin impotriva acestui virus, vestile sunt la fel de pozitive. Potrivit prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, „pentru virusul C reusim in proportie de 80% si in curand de 100% sa eliminam definitiv virusul numai dupa trei luni de tratament. E o realizare extraordinara. Astfel, dupa trei luni de tratament, cu tripla terapie, probabilitatea ca virusul sa dispara e de 80%. in urmatorii 2-3 ani va intra in uzul curent un produs care garanteaza ca dupa trei luni de zile de tratament toti bolnavii sa ramana pentru totdeauna fara acest virus. E o performanta extraordinara pe care a realizat-o medicina”.

Un articol despre hepatita B puteti citi aici.

Un articol despre hepatita C puteti citi aici.