Perchezitii la domiciliul unor medici si farmacisti pentru eliberarea de retete false. Prejudiciul, circa 9 milioane de lei

0
71

Procurorii Directiei Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au derulat, astazi, 59 de perchezitii la domiciuliul unor medici si farmacisti din Bucuresti, respectiv judetele Braila, Constanta si Vrancea.

Acestia – reprezentanti si angajati ai unor farmacii impreuna cu medici de familie si medici specialisti, sunt suspectati ca ar face parte dintr-o retea creata in 2011 prin care ar fi decontat ilegal bani din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, prin eliberarea de retete fictive, conform unui comunicat de presa transmis de catre DIICOT.

Prejudiciul estimat se ridica la 9.000.000 de lei.

„Prin intermediul acestei societati (n.r. societatea de care apartin farmaciile implicate), in complicitate cu medici si functionari din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate Braila, cu stiinta majoritatii angajatilor din cadrul celor doua puncte de lucru ale societatii, sus-numitii au decontat ilegal sume importante de bani, simuland eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice in baza unor retete fictive, eliberate de medici specialistisau de familie, valoarea estimata a prejudiciului fiind de 9.000.000 lei”, se explica in comunicat.

O practica similara se suspecteaza ca s-ar fi derulat si pe raza judetului Constanta cu complicitatea angajatilor, dar si a unor medici si functionari din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta.

Potrivit DIICOT, cel care ar fi coordonat reteaua in judetul Constanta ar fi incercat sa gaseasca colaboratori nu doar in randul medicilor, care trebuiau sa asigure retete fictive, ci si printre functionari ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, care ar fi trebuit sa le faciliteze si sa accelereze procesul de decontare a retetelor.

Decontarile retetelor fictive s-au facut prin introducerea in platforma informatica a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de date false, asa cum apareau pe retetele respective, prejudiciind astfel bugetul Casei.

Medicii, farmacistii, precum si celelalte persoane care faceau parte din grup sunt suspectati de savarsirea infractiunilor de inselaciune, evaziune fiscala, spalare de bani, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, frauda informatica, fals informatic, abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, camata, trafic de influenta, cumparare de influenta, dare si de mita si santaj, conform DIICOT.

Articolul precedent30 de ani de lupta impotriva cancerului in Europa
Articolul următorImplanturile de proteze auditive sunt decontate de casele de asigurari, chiar daca este nevoie de doua astfel de proceduri