Pentru sprijinirea transplantului medular in Romania a fost infiintata Societatea Romana de Transplant Medular

0
49

Aproximativ 3 din 100.000 de oameni, au nevoie, anual de transplant medular cu celule stem hematopoietice1. Este vorba despre pacienti diagnosticati cu boli hematologice si oncologice grave, asa cum este leucemia, de exemplu, si pentru care transplantul de maduva poate insemna o mare sansa de vindecare.

in Romania, in 2015, erau realizate 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice, potrivit Agentiei Nationale de Transplant, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice2. Numarul acestor proceduri este in crestere, in ultimii ani, tara noastra aflandu-se in topul statelor cu cele mai mari salturi in privinta transplanturilor medulare realizate, insa per total, activitatea de transplant ramane redusa comparativ cu tari precum Franta, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia3.

Astfel, pentru sprijinirea transplantului medular in Romania a fost infiintata Societatea Romana de Transplant Medular. Dezvoltarea activitatii de transplant medular in bolile hematologice si nehematologice, in sistemul de sanatate romanesc, este unul dintre obiectivele prioritare stabilite la fondarea organizatiei. in acest sens, Societatea urmareste realizarea si coordonarea cercetarii stiintifice in aceasta ramura medicala, la nivel national, formarea profesionala continua, precum si asigurarea activitatii de supervizare pentru tehnicile de transplant medular si de celule stem.

„in cadrul Societatii Romane de Transplant Medular ne propunem sa venim in sprijinul bolnavilor care au nevoie de acest tip de transplant,prin sustinerea dezvoltarii acestor proceduri in Romania, asigurand, prin membrii Societatii, expertiza necesara extinderii activitatii de transplant medular. Ne dorim sa cream un cadru de cercetare stiintifica in domeniu, precum si de formare profesionala continua, care sa le faciliteze profesionistilor implicati in realizarea transplantului medular accesul la cele mai noi informatii, pentru imbunatatirea permanenta a practicii clinice. De aceea, Societatea vizeaza stabilirea de parteneriate cu organizatiile si institutiile nationale si internationale active in aceasta zona medicala, pentru a aduce la cunostinta medicilor romani progresele din domeniu. Ne bazam pe o colaborare fructuoasa cu autoritatile din sistemul de sanatate in demararea unor strategii si programe nationale de sprijinire a activitatilor de transplant medular.”, a declarat Conf. dr. Alina Tanase, presedintele Societatii Romane de Transplant Medular.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Societatea Romana de Transplant Medular are in vedere:

a· Elaborarea de programe curriculare privind formarea si dezvoltarea profesionala continua in domeniu;

a· Crearea la nivel national, a unor micro-centre de resurse, informare, cercetare si instruire pentru personalul implicat in domeniu;

a· Colaborarea cu institutii guvernamentale si neguvernamentale romanesti si organizatii internationale;

a· Derularea de proiecte de informare pentru cresterea gradului de constientizare, in randul publicului larg, a problematicii transplantului medular in contextul national.

in Romania, activitatea de transplant medular este concentrata momentan in patru centre: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Țurcanu” Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si Spitalul Clinic Coltea.

Mai multe informatii despre Societatea Romana de Transplant Medular gasiti pe siteul: www.transplantmedular.ro

Surse info:

1http://www.rndvcsh.ro/wp-content/uploads/2016/07/Raport-activitate-RNDVCSH-pentru-anul-2015.pdf

2https://www.transplant.ro/Statistica/HPCRo-2015.pdf

3https://www.ebmt.org/Contents/Research/TransplantActivitySurvey/Publications/Documents/2016%20-%20HSCT%20in%20EU%202014%20more%20than%2040.000%20transplants%20annually.pdf

PR&Comunicare: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentOMS: Poluarea mediului, responsabila de 1,7 milioane de decese in randul copiilor sub 5 ani in intreaga lume
Articolul următorPrograme de screening gratuite si educatia sanitara a populatiei, necesare in managementul cancerelor feminine