Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania: Nu exista un motiv real de panica privind carenţe de aprovizionare cu medicamente

0
29

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania precizeaza ca pentru 90% dintre medicamentele aflate in uz in Romania exista inlocuitori, medicamente generice şi biosimilare care trateaza cu aceeaşi eficienţa şi siguranţa, conţinand aceleaşi ingrediente active, in aşa fel incat „nu exista un motiv real de panica privind carenţe de aprovizionare”.
Potrivit unui comunicat al PRIMER transmis in catalogul oficial al MS sunt inscrise 5.769 de medicamente care au preţuri inregistrate şi care pot fi comercializate in Romania, cifra fiind similara celei din alte ţari, din regiunea noastra.
PRIMER mai atrage atenţia ca nu politica de preţuri, ci taxele de pana la 50% obliga producatorii sa retraga sau sa nu mai aduca medicamente in Romania şi estimeaza ca incepand din 2015 au disparut din piaţa peste 2.000 de medicamente, in special cele ieftine, care nu erau rentabile in condiţiile unor accize de 50%.
„Este un fapt normal ca autoritaţile romane sa solicite producatorilor sa vanda medicamentele decontate la preţuri similare celorlalte ţari din UE. Problema in Romania insa este ca producatorii sunt obligaţi sa plateasca inca 25% supraimpozitare (aşa numita „taxa clawback”) şi inca circa 25% taxa de acces pe canalele comerciale (aşa-numita „taxa de raft”) – astfel incat veniturile nete inregistrate in Romania sunt cu 50% mai mici decat in alte ţari, chiar daca preţul aprobat de MS este acelaşi ca in acele ţari. Aşadar, nu politica de preţuri ci taxele aberante de pana la 50% obliga producatorii sa retraga sau sa nu mai aduca medicamente in Romania. La asta se adauga, pentru producatorii din ţara, creşterea cu peste 50% a costurilor cu utilitaţile, cu materiile prime şi pentru conformarea la reglementarile europene”, se arata in comunicatul citat de Agerpres.
PRIMER, care reuneşte 19 fabrici de medicamente din Romania, menţioneaza ca la inceputul lunii octombrie a fost adusa in dezbatere publica o corecţie la Ordinul Ministerului Sanataţii 368/2017, in care printr-o masura de natura tehnica se propunea creşterea preţurilor pentru medicamentele din sursa unica, evitand astfel dispariţia lor. Din pacate, insa, proiectul de ordin a fost retras.
„in ultimii 10 ani, Romania a ratat foarte multe politici publice din domeniul medicamentului, ramanand ţara din UE care deşi are cea mai mica investiţie in alocarea de bani pentru medicamente, mai puţin de 74 euro/locuitor, are un consum de sub 20% medicamente generice (sub 8% din producţie interna) şi de sub 10% medicamente biosimilare. Doar prin utilizarea acestora s-ar putea crea spaţiu bugetar pentru introducerea in circulaţie de noi medicamente. Din pacate, din ce in ce mai multe ţari se confrunta cu disfuncţionalitaţi in aprovizionarea cu medicamente, dar marea lor majoritate a adoptat mecanisme care sa discearna intre carenţele reale şi şantajul pe care-l fac anumiţi producatori asupra autoritaţilor pentru a-şi asigura beneficii comerciale”, mai adauga PRIMER.
De la 1 noiembrie a expirat preţul pentru 71 de medicamente. Ministrul Sanataţii, Sorina Pintea, a precizat vineri ca pentru 49 exista echivalent farmaceutic pe piaţa, iar pentru alte 22 au fost identificate alte medicamente sau arii terapeutice.

Articolul precedentUn test sangvin ar putea detecta cancerul mamar cu cinci ani inainte de apariţia primelor semne clinice
Articolul următorBanda dublu adeziva ce absoarbe apa, pentru a lipi mai binesi rapid tesuturile