MS și Universitatea Tehnică de Construcții București, parteneriat pentru evaluarea securității spitalelor

0
295

Ministerul Sănătății și Universitatea Tehnică de Construcții București au încheiat un parteneriat pentru realizarea unei baze de date în urma unui chestionar de evaluare tehnică privind riscul seismic, eficiența energetică și riscul de incendiu ale unităților sanitare.

În funcție de rezultatele chestionarelor de evaluare se va face o prioritizare a investițiilor în unitățile sanitare.

”Dintre cele aproape 1.400 de clădiri ale unităților sanitare cu paturi, și vorbim de clădiri și nu de unități sanitare, 310 sunt autorizate privind securitatea la incendiu, 52 sunt autorizate parțial,  302 clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Dintre acestea, 120 au aviz. Iar 728 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu. Sunt cifre care ne preocupă în egală măsură pe toți”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Sănătății.

”Am plecat de la un exemplu de bună practică de la Ministerul Educației Naționale, care beneficiază de o bază de date cu cele 18.000 de clădiri în care sunt elevi, funcționează școli, și regăsim acolo aceste informații care ne pot ajuta să ne facem o imagine asupra riscului seismic, eficienței energetice, riscului la incendiu, funcționalitate, expunere, etc. Între Ministerul Sănătății și Universitate a intervenit un protocol prin care noi ne angajăm să sprijinim din punct de vedere tehnic colectarea acestor informații, Ministerul Sănătății să ne ofere sprijinul pentru a avea acces la aceste informații și pe aceste baze am construit un chestionar în care vom regăsi informațiile despre riscul seismic, eficiență energetică, dar și riscul la incendiu, chestionar pe care îl vom completa cu o rețea formată din cadre didactice d ela Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Vom fi sprijiniți în acest demers de Inspecția de Stat în Construcții. Vom merge pe o structură de voluntariat în care cu persoane cu pregătire de inginerie civilă vom colecta toate aceste date pentru a avea o bază de date unitară la nivel de Minister pentru a permite Ministerului, într-o fază ulterioară, să determine cât de mare este problema pentru a putea să își prioritizeze investițiile într-o perioadă de timp care poate să coincidă cu un exercițiu financiar și dincolo de limitele acestui exercițiu financiar”, a declarat Radu Văcăreanu, Rector Universitatea Tehnică de Construcții București.

Rectorul a mai precizat că lista voluntarilor rămâne deschisă, astfel încât orice asociație sau entitate cu pregătire de inginer-constructor să se poată alătura inițiativei.

Detaliile tehnice, organizatorice, au fost oferite de Cezar Vlăduț, Prorector Universitatea Tehnică de Construcții București.

Vom lansa în această supă-amiază, pe site-ul Universității, un anunț de apel pentru toți voluntarii care vor să se alieze acestei inițiative. Pentru informații suplimentare am creat și un email special. În urma chestionarului pe care îl completează voluntarii noi vom aloca fiecăruia dintre acești voluntari specialiști un spital în care să meargă să evalueze. Vom respecta prevederile GDPR în totalitate. Iar în urma alocării tuturor spitalelor aceștia vor primi și chestionarul care va fi online”, a precizat Cezar Vlăduț.

Inițiativei s-a alăturat și Inspectoratul de Stat în Construcții.

”Inspectoratul de Stat în Construcții ca și autoritate de stat care se ocupă de controlul calității în construcții se raliază cu inițiativa Universității Tehnice de Construcții București și Ministerului Sănătății pentru a pune la dispoziție partea tehnică, specialiștii din domeniu, astfel încât să oganizăm chiar control tematic la această inițiativă. Respectând regulile, respectând legile în vigoare să putem, într-adevăr, cu specialiștii noștri să participăm la această extraordinară inițiativă. Este necesar ca spitalele din România să fie evaluate din punct de vedere tehnic”, a menționat Romulus Bulacu, Inspector General Inspectoratul de Stat în Construcții.

”Evaluarea performanței și riscului seismic al spitalelor cred că e unul dintre primele lucruri de care trebuie să ne ocupăm acum ca ingineri”, a subliniat și Mihai Pavel,  Președinte al Filialei București a Asociației Inginerilor Proiectanți  Constructori de Structuri.

Potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, verificările vor începe cel mai probabil cu acele clădiri care nu au autorizație la incendiu, pentru că ele ar trebui să fie prioritare. Apoi, în funcție de rezultatele obținute și de gradul de nesecuritate pe care clădirile le au se va face o prioritizare pentru investiții, preponderent din fonduri europene, pentru următorii ani.

 

Articolul precedentȘeful Grupului de Comunicare Strategică și-a anunțat demisia
Articolul următorMaratonul Vaccinării Timișoara: 6.722 persoane vaccinate anti-COVID-19