Parazitii intestinali, solutia in tratarea bolilor autoimune

0
12

La nivel global, aproximativ 90% din populatie se confrunta la un moment dat cu o infectie parazitara. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii aceasta problema este foarte grava, mai ales in cazul copiilor, cei mai afectati de infectiile cu paraziti intestinali.

Infectiile cu paraziti intestinali se manifesra prin lipsa poftei de mancare, stare de greata, voma, uneori prin simptome specifice racelii, prin prurit, scaderea in greutate si prin constipatie. O infectie parazitara netrata determina inmultirea necontrolata a viermilor si provoaca pierderi de sange in scaun.

Desi in tari precum Africa sau Asia, parazitii intestinali sunt considerati inamici al starii de sanatate, acestia ar putea avea calitati care sa-i transforme in adevarati aliati impotriva unor boli. Foarte multi ani oamenii de stiinta americani au studiat starea de sanatate a unor persoane cu afectiuni autoimune digetive de tipul colitei ulcerative, care au fost tratati cu parazitii intestinali.

Ad in title

Cauza principalaa colitei ulcerative este activitatea excesiva a sistemului imunitar care incepe sa atace bacteriile si tesutul intestinal. Astfel, parazitii intestinali introdusi in organismul persoanelor bolnave, au determinat atenuarea simptomelor si imbunatatirea starii de sanatate.

Un studiu publicat in 2005 a aratat ca parazitii intestinali de tipul Trichuris trichiura atenueaza simptomele bolii Crohn, tulburare autoimuna caracterizata prin inflamarea colonului. De asemenea testele pe animale au aratat rezultate pozitive si in cazul altor boli precum alergiile alimentare, astmul alergic, poliartrita reumatoida si diabetul zaharat de tip 1.

Totodata cercetatorii studiaza beneficiile tratamentului cu parazitii intestinali in cazul sclerozei multiple, afectiune autoimuna a sistemului nervos central, care afecteaza in mod special tinerii.

Articolul precedentDr. Raed Arafat a participat la evaluarea activitatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti pe anul 2011
Articolul următorHepatita A, o boala infectioasa frecventa in randul populatiei din Romania