Pacientii cu hepatite cronice pot lua retetele compensate de la medicii de familie

0
103

Pacientii cu hepatite cronice pot lua retetele compensate de la medicul de familie, incepand din luna ianuarie, fara ca medicii sa fie sanctionati profesional si pecuniar, anunta Societatea Nationala de Medicina Familiei. 

A fost modificat „Protocolul de prescriere in Hepatita cronica virala si Ciroza hepatica cu VHB”. in noua varianta a acestuia se prevede:

”Medici prescriptori

Initierea terapiei poate fi facuta doar de medicii din specialitatea gastroenterologie, boli infecţioase, nefrologie (doar pentru pacienţii cu afectare renala consecutiva infecţiei cu virusuri hepatitice), gastroenterologie pediatrica şi pediatrie cu supraspecializare/ competenţa/ atestat in gastroenterologie pediatrica.

in cazul tratamentului cu analogi nucleotidici/nucleozidici in baza scrisorii medicale emisa de medicul de specialitate, medicul de familie poate continua prescrierea, in dozele si pe durata prevazuta in scrisoarea medicala.”

”Modificarile din protocol reusesc sa repare o nedreptate atat fata de dreptul pacientului la un tratament esential pentru boala lui cat si fata de prestigiul profesional al medicilor de familie. Pentru SNMF, organizatia profesionala reprezentativa a medicilor de familie, modificarea protocolului este un succes care ne motiveaza in lupta pentru binele pacientului si pentru recunoasterea profesionala la adevarata valoare a medicilor de familie. Multumim Ministerului Sanatatii pentru deschiderea aratata prin aceasta modificare fata de problemele medicilor de familie.”, sustine dr. Dina Mergeani, Presedinte SNMF.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii: Au existat alerte de infectie cu noul coronavirus la Cluj, Timisoara, Constantasi Bucuresti, dar toate au fost infirmate
Articolul următorBoala Parkinson ar putea debuta inainte de nastere – studiu