Pacientii cu hepatita C asteapta de cinci luni reinceperea tratamentului in programul interferon free

0
103

 Programul cu interferon free pentru pacientii cu hepatita C nu a fost reluat nici dupa cinci luni de pauza, atentioneaza Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO). Acestia solicita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa precizeze data la care va fi reluat programul, de la finalul incheierii ultimului contract, in luna august 2019, pacientii nemaiavand acces la tratament. 

La finalul anului trecut, reprezentantii CNAS anuntau ca progamul inteferon free ar putea fi reluat de la inceputul anului 2020, insa nici pana acum pacientii nu au mai primit nicio informatie legata de data la care isi vor putea relua tratamentul. 

APAH-RO a primit zeci de intrebari cu privire la reluarea programului cu interferon free din partea pacientilor diagnosticati cu hepatita C dupa 1 septembrie 2019 si, in special, in luna ianuarie. Cel mai mare discomfort pentru orice bolnav este de ordin psihic. Incertitudinea privind accesul la tratament reprezinta un stres suplimentar cu efecte asupra evolutiei bolii.  Mai mult, unii pacienti sunt ingrijorati ca o parte din analizele necesare va trebui refacuta in curand. Acest lucru are impact financiar asupra bugetului statului roman si asupra pacientului. Trebuie precizat ca printre cei care asteapta se afla si bolnavi cu alte afectiuni, de tratarea acestora depinzand finalizarea tratamentului pentru hepatita C, a subliniat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

Asociatia mentioneaza ca a facut apel catre CNAS si Ministerul Sanatatii, dar si catre cancelaria primului-ministru, sa dea dovada de responsabilitate si compasiune fata de situatia persoanelor diagnosticate cu hepatita C.

”Viata si sanatatea fiecarui bolnav conteaza! Autoritatile nu se mai pot ascunde dupa justificari de ordin legislativ in conditiile in care, in cateva zile, intram in cea de-a sasea luna de pauza dintre programe. Din pacate, lucrurile bune care s-au realizat in Romania in ultimii ani, dar si imbunatatirea noului program, sunt umbrite de aceste intarzieri. De exemplu, cresterea numarului de pacienti care vor fi tratati isi reduce impactul in conditiile in care exista aproape jumatate de an de pauza,” a adaugat Marinela Debu.

Reprezentantii asociatiei mai mentioneaza ca asteapta inca un raspuns de la autoritati cu solutii pentru pacientii neasigurati, in caz contrar obiectivul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) de eliminare a hepatitei pana in 2030 fiind imposibil de realizat.

 

Articolul precedentMinisterul Sanatatii: Au existat alerte de infectie cu noul coronavirus la Cluj, Timisoara, Constantasi Bucuresti, dar toate au fost infirmate
Articolul următorBoala Parkinson ar putea debuta inainte de nastere – studiu